Асен Василев: България е богата страна, но не можем да тръгнем напред, защото е пробита като лейка

2455
Асен Василев: България е богата страна, но не можем да тръгнем напред, защото е пробита като лейка
Снимка: БГНЕС

"Държавата не само, че не е на пауза, а се видя, че по време на войната в Украйна, която доведе до енергийна криза, до инфлационна криза, България успя да порасне с 3,9% - такова нещо през последните 15 години не помним". Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

"Това показва, че България е богата страна. Индустрията се справи. Като мина времето се видя не само, че няма пауза. Ако бяхме приели истински бюджет, който да продължи вдигането на минималната заплата, сега те щяха да изпреварват инфлацията", добави той.

Асен Василев: Въпросът не е за лошите и добрите, а това в каква България искаме да живеем

"Всеки път, когато България е направила компромис с ценностите си, е навлизала в национална катастрофа. Компромисът е хубаво нещо, но т...

"Докато бях министър в служебния кабинет на Радев през 2021 година, внесох актуализация на бюджета, която беше приета. Това позволи на бизнеса да посрещне коронавируса, случи се първото увеличение на пенсиите, дадоха се и пари за културата. Тогава в една сложна ситуация се направи програма, която позволи 2022 година да започне нормално", коментира бившият министър на финансите.

"Няма как държавата да тръгне напред, докато е пробита лейка и всичко тече. Видя се, че след нашето управление държавата не само не фалира, както се твърдеше, а имаше ръст на икономиката. Вдигнаха се пенсиите, детските градини станаха безплатни, увеличиха се заплати на медици и лекари. Освен това останахме и с дефицит 2.9%. При тежка криза направихме широка програма, без да вдигаме данъците. Индустрията ни се справи перфектно", обясни той.

Василев коментира и темата за природния газ, като обяви, че не би се учудил, ако до година-две обвиненията срещу Александър Николов бъдат свалени. Василев заяви, че чак когато Газпром едностранно спря газа, кабинетът на Кирил Петков тръгнал да търсим алтернатива, за да не причини щети на държавата. "На пазара обаче нямаше газ. Наложи се да се договаря втечнен газ от САЩ. Това позволи да няма прекъсване на газоподаването. Като дойде служебния кабинет цените скочиха до небесата", обяви съпредседателят на ПП. "По време на нашето правителство цената на газа бе по-евтина от борсовата в Европа. С действията си служебния кабинет докара цената през януари пак да е по-скъпа от борсовата", каза още той.

Според него нищо от скандала с Gemcorp не им тежи, а меморандумът е прекратен без това да води до щети за държавата. За Василев по-големият проблем е списъкът "Магнитски". "В него има хора, които са нанесли щети на държавата. Беше тежък и срамен текста за България. Вместо парите да отидат за гражданите, те са отишли по частни джобове, затова тези хора са в списъка. Тези случаи са в българската прокуратура и тя не прави нищо по въпроса", категоричен бе Василев, като уточни, ме според него прокуратурата иначе не се свени да извършва арести, които обаче после водят до обезщетения, плащани от държавата. 

Асен Василев съди Делян Добрев за 250 000 лв.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев е завел дело за клевета срещу Делян Добрев от ГЕРБ, пише Euractiv.bg, като цит...

"Когато Бойко Рашков беше министър на вътрешните работи и Владислав Горанов беше арестуван, предаде 400 страници папки, а прокуратурата каза, че няма данни за започване на разследване. Когато от министерството на финансите на САЩ казват, че финансовият министър и цялата група на ГЕРБ са нанесли щета на държавата за 600 млн. лева, е ясно къде са отивали парите", допълни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика