Асланов: Не трябва да се губи времето на правителството

60702
Асланов: Не трябва да се губи времето на правителството
Снимка: БГНЕС

Употребата на процедурата, наречена вот на недоверие очевидно се дискредитира по един напълно безсмислен начин, заяви пред БНР социологът Юрий Асланов.

Стратегията и тактиката на ГЕРБ и на Бойко Борисов е да блокират парламента и да предизвикат предсрочни избори. Но така или иначе не можаха да съборят кворума, но е сигурно, че докрай ще се опитват да блокират парламента. Аз лично не проявих интерес към дебатите, защото предварително беше ясно, че те нямат никакво значение. Нямаше и обществен интерес към тях. Но не може да се отнеме правото на опозицията да внася вотове, заяви Асланов. Но във всеки случай не трябва да се губи времето на правителството. Това е игра на нерви, в която е важно чия нервна система е по-здрава.

Не бива да се изключват извънредни ситуации, които могат да доведат до извънредни избори, но такъв сценарий е по-малко вероятен. Но все пак изборите през май догодина ще покажат дали има нова ситуация. На този етап смятам, че ако сега се стигне до избори, няма да настъпи развръзка, защото нищо съществено няма да се случи. Вероятно ще се разместят местата на първия и втория, но сега избори са напълно безсмислени, защото няма да успокоят нито протестиращите, нито общественото мнение.

За положението вътре в БСП Асланов каза, че не за първи път Георги Първанов и Румен Петков отправят критични бележки към Станишев. В БСП има хора, които са несъгласни с политиката на ръководството, но точно в този момент едва ли ще се сплотят във вътрешнопартийна опозиционна линия, смята социологът. Съдбата на БСП сега е в ръцете на Пламен Орешарски, защото негативите на правителството се прехвърлят и върху БСП. Най-важното е как ще изглежда бюджетът за следващата година и политиката, свързана с него, заключи Асланов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com