Атанас Атанасов: Управленията на Борисов са скрита коалиция с ДПС (ВИДЕО)

3533
Атанас Атанасов: Управленията на Борисов са скрита коалиция с ДПС (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Преформатирането на изборния кодекс от Народното събрание изкара представители на демократичната общност на протест пред парламента. "Демократична България", партия "Волт" и "Движение България на гражданите" изразиха недоволството си от практическото обезсмисляне на преференциите на следващия вот и редицата поправки в изборното законодателство, които съгласно критиките, осигуряват служебна победа на управляващото мнозинство.

За да коментира тези и други въпроси, Actualno.com разговаря със съпредседателя на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов по време на протеста.

Какво стана с изборния кодекс?

Според Атанасов, тъй като "ни управляват милиционери", бързането с приемането на промените в изборния кодекс е "типична оперативна милиционерска разработка". Атанасов отбеляза, че това, което правят управляващите, е безобразие и така се цели да се приемат едни правила, а хората да не разберат за тях. По думите му решението, че ще има машинно гласуване след местния вот тази година, е като приказката: "Днес ще ми купят колело, ама друг път". "Междувременно има два вота, а тях ще ги прокарат по стария начин, за да си укрепят статуквото и после ще видим дали това ще се случи", посочи той.

Атанас Атанасов счита, че това са маневри с цел да се отклони общественото внимание от големите проблеми. Като съществено нарушение лидерът на ДСБ отличи практическото обезсмисляне на преференциите в изборните листи. "На практика ще се случи така че никой не може да събере толкова преференции, за да пренареди листата", отбеляза Атанасов. Той даде пример с предстоящия европейски вот, където, за да се пренареди листата, един от кандидатите на по-задно място, трябва да събере преференции, равни на един мандат. Грубо казано, става дума за около 130 000 преференции. "Този ход с елиминирането на преференцията се прави от коалицията на ДПС с ГЕРБ [...] Управленията на Борисов и в миналия, и в този мандат са скрита коалиция с ДПС", категоричен бе Атанасов.

Той набеляза и другите "опасни кукички" в изборния кодекс - списъците с мъртви души и отказа от смяна на Централната избирателна комисия.

Президентът като коректив на властта?

Атанас Атанасов каза, че президентът Румен Радев ще продължава да налага вето на различни закони, съобразявайки се с нагласите сред хората. "На мен не ми отива да казвам добри думи за този президент, аз не съм гласувал за него, но действията му са съобразени с обществените настроения", посочи още съпредседателят на Демократите. "В крайна сметка въпросите, които президентът задава, са правилни. И го казвам със съжаление, че един човек, който е избран от червените, на практика се явява коректив на тази власт, което е ужасно", твърди Атанасов.

Къде е демократичната общност?

Съпредседателят на "Демократична България" счита, че към този момент са оптимистични прогнозите за представянето на политическата формация на предстоящите избори за Eвропарламент и местния вот наесен. Атанасов не пожела да коментира коалиционни въпроси, и дали предстои разширяване на състава на демократичното обединение. Все пак той отбеляза, че към момента се надява на позитивни сигнали от преговорите с други десни партии. Атанасов разкри, че сериозните социологически агенции отреждат място на Демократите в Eвропейския парламент. "Но това трябва да е ниска цел. Трябва през резултата, който ще покажем на тези избори, да докажем, че сме способни да предизвикаме промяна на политическото статукво в държавата като цяло.

А накъде отива България в Европа?

Атанас Атанасов посочи, че много от европейските граждани са разочаровани от брюкселската бюрокрация и според него има нужда от сериозни реформи на Европейския съюз и неговите институции. По думите му основният въпрос, който стои пред страната ни, е как ние защитаваме интересите си в съюзите, в които членуваме. "Ние сме компрометирани и злепоставени и в Европейския съюз, и в НАТО", убеден е политикът. Той смята, че основна задача на управляващите у нас е да усвояват колкото се може повече пари от фондовете на Общността.

Гебрев, Скрипал, парите от Венецуела и руската намеса

Атанасов подчерта, че тези скандали тежко са компрометирали България на международната сцена. "За два дни такъв демарш на посланиците на Великобритания и САЩ лично пред министър-председателя... и на дипломатичен език да му се каже: "Не сме доволни от оперативното сътрудничество с българските служби" - това е ужасяващо", заяви Атанасов. По думите му скандалът с отравянето на Сергей Скрипал е извадил на бял свят неспособността на българските служби да противодействат на руския шпионаж на българска територия.

Атанасов не се ангажира с прогноза дали ще има намеса на Русия в изборния процес у нас. Той обаче посочи, че изказванията, които прави председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов са някакво бягане през вятъра. За Атанасов вариантите в тази ситуация са два: "Или Цветанов съзнава неспособността на българската система за сигурност да ни защити от руски хибридни атаки, или се притеснява, че могат да загубят изборите (ГЕРБ - бел. ред.) и да се опитат да прехвърлят на хибридни атаки тази загуба".

Гледайте целия разговор с Атанас Атанасов във видеото:

Интервю на Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю