Баневи осъдиха държавата в Страсбург заради изказвания на Гешев

7575
Баневи осъдиха държавата в Страсбург заради изказвания на Гешев
Снимка: БГНЕС

Евгения и Николай Баневи са осъдили държавата в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, съобщи lex.bg. Според решението България трябва да им плати 20 хил. евро заради ареста им във Франция преди три години. Другото основание за осъждането са изказвания на главния прокурор Иван Гешев и на наблюдаващия делото прокурор Мария Дойчева.

Според решението на ЕСПЧ и двамата са нарушили презумпцията за невиновност, коментирайки разследването. Коментирайки изявленията им, съдът посочва, че в случая се надхвърля "простото предаване на информация за наказателното разследване".

По онова време Гешев все още бе заместник на Цацаров и вече бивш ръководител на специализираната прокуратура. В коментарите си по повод Баневи той се позоваваше на източници като Уикипедия. Той съветваше журналистите да проверят там как фамилията е приватизирала 2/3 от работещата промишленост у нас.

ЕСПЧ допусна жалбата на Баневи срещу България

Европейският съд по правата на човека(ЕСПЧ) в Страсбург е допуснал до разглеждане жалбата на Евгения и Николай Баневи срещу нарушени п...

В решението на Страсбург се посочват коментари на Гешев и Дойчева от пресконференция, проведена в края на октомври 2018 г. Тогава двамата не просто са дали информация за разследването, а са използвали изрази, които "подкопават презумпцията за невиновност", пише в решението.

"Вярно е, че двамата прокурори са говорили за въпросното разследване и са дали подробности за предприетите мерки, обвиненията срещу жалбоподателите и въздействието на тяхната дейност върху дружеството. Съдът счита обаче, че думите на двамата прокурори надхвърлят простото предаване на информация за наказателното разследване.

По-специално, много леко нюансираният начин, по който те описват версиите, по които са работили следователите, използването на изрази като "престъпна приватизация", "източване" или "обезкостяване" за описване на събитията, довели до прекратяването на дейностите на въпросните предприятия, и техните много категорични изводи относно фактите, които са предмет на въпросното разследване, предават идеята, че двамата жалбоподатели са извършители на престъпленията, в които са обвинени от прокуратурата. Тези коментари, взети като цяло, следователно подкопават презумпцията на невинността на жалбоподателите", посочва съдът.

Спецсъдът, гледал мерките за неотклонение на двамата, също е отишъл твърде далеч в коментарите си, твърди ЕСПЧ. В определенията са записани фрази, които на практика потвърждават виновността на двамата, без срещу тях да е произнесена присъда.

Над 300 тома са доказателствата в иска за отнемане на имущество на Баневи

КПКОНПИ внесе в Бургаския окръжен съд исковите молби за отнемане на имущество срещу Николай и Евгения Баневи. На свое заседание на 29 ...

На 7 декември 2018 г. например спецсъдът е заявил, че по косвен, но несъмнен начин се установява съпричастността към престъпната дейност на всеки от обвиняемите и конкретно на Банев. Мотивите на съда надхвърлят описанието на подозрение.

"Те представляват декларация за тяхната виновност преди каквото и да е решение по същество по наказателния процес срещу тях", пише ЕСПЧ в решението си.

Друг проблем е продължителният арест на двамата, става ясно от решението. Те бяха задържани заради разследване за данъчни престъпления и пране на пари на летището в Ница при опит да се качат на полет за България заедно с децата си. След връщането им у нас и двамата бяха оставени за постоянно под стража. Банев прекара зад решетките над 2 години, а от май е под домашен арест. Съпругата му бе освободена през 2019 г. заради операция.

Те са арестувани, въпреки че дни по-рано Банев е имал разговор с разследващ полицай, обяснил е кога точно се прибира в България и е уговорена дата за явяването му на разпит. Тези обстоятелства са били отразени в докладна записка от служителя на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Гешев е сигурен, че Борисов стои зад взрива на колата му

"Полезни идиоти", "Няма да ви взривят вас, има по-лесни начини": Гешев обижда депутатите

Главчев на среща със службите, обсъждат изборите и Близкия изток

Рокадите в министерствата продължават, Йоловски и бивш министър на Радев се връщат (СНИМКИ)

Гешев за пудела и пачките: Най-високо в мафията стоят политиците (ВИДЕО)

МВнР кани международни наблюдатели за изборите на 9 юни

Доц. Искрен Иванов за рокадата в правителството: И друг път сме виждали министри-еднодневки

Не служебен, а партиен кабинет: Йотова настоя Главчев да докаже дали е независим (СНИМКИ)

Кирил Петков: Управлява ни перманентна власт, за която не сме гласували (ВИДЕО)

С руска пропаганда Петър Волгин и "Възраждане" тръгват към евроизборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика