Бареков се сърди на ЦИК, че го включи в бюлетината

2156
Бареков се сърди на ЦИК, че го включи в бюлетината

След като внимателно се запознах с последните "подобрения" на Изборния кодекс виждам, че ЦИК днес не е имала никакво законно право да тегли "Движение Презареди България" в жребия за бюлетината. Това написа евродепутатът и лидер на движението Николай Бареков в писмо до медиите.

Припомняме, че днес ЦИК тегли жребия за номерата на партиите в бюлетините, като на движението на Бареков се падна номер 15.

По думите му ако администраторите от комисията се оправдават с липсата на информация, е срамно, че в електронния 21 век ЦИК няма информация какво се случва в подчинените им РИК, с които са свързани по интернет.

Николай Бареков ще води телевизионно предаване

Николай Бареков се отказа от участие в избори, но ще продължи да присъства в обществения живот, като се върне към ролята си на телевизи...

"Припомням стария принцип в римското право, че глупостта и незнанието не служат за оправдание", пише още евродепутатът.

"Дилемата е следната: или ми дават срок за регистриране на кандидатски листи, или понасят санкция от висшестоящ орган, обявяват жребия за недействителен и провеждат нов такъв", пише още Бареков и добавя абзац от Изборния кодекс:

ИЗБОРЕН КОДЕКС

Жребий за определяне на номер в бюлетината

Бареков се оттегля от изборите, не искал да играе в цирка

Николай Бареков няма да участва в извънредните парламентарни избори. Новината съобщи самият той чрез съобщение, изпратено до медиите. ...

Чл. 262. (1) Поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите се определят от Централната избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на представители на партиите и коалициите не по-късно от 31 дни преди изборния ден. Тегленето на жребия се извършва публично и на него може да присъстват и регистрираните кандидати и представители на средствата за масово осведомяване. Определеният пореден номер е еднакъв за цялата страна и за гласуването извън страната. Резултатът от жребия се обявява от Централната избирателна комисия с решение по реда на чл. 57, ал. 2.

(2) Номерата на инициативните комитети следват номерата в бюлетината на партиите и коалициите съгласно поредността на регистрацията на независимия кандидат от районната избирателна комисия.

(3) В бюлетината не се изписва номерът на и не се оставя празен ред за партия или коалиция, която не е регистрирала кандидатска листа в съответния изборен район.

(4) Партиите и коалициите, които не са регистрирали кандидатски листи, не участват в жребия и за тях не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината. На инициативните комитети, които не са регистрирали кандидатски листи, не се определя номер и не се оставя празен ред в бюлетината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика