Без забрана за публикуване на социологически данни в деня на вота, реши правната комисия

1729
Без забрана за публикуване на социологически данни в деня на вота, реши правната комисия
Снимка: БГНЕС

Отпадна забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в деня на вота. Това решиха депутатите от правната комисия при гласуването на второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Предложението бе внесено от Дияна Саватева от ГЕРБ и мина с 9 гласа ”за” и общо 7 гласа „против” и въздържал се. Срещу идеята бяха от ДПС и патриотите. Според вносителите с новия текст ще се елиминира една неравнопоставеност, отбелязва "Монитор".

Последно: Без забрана за резултати от социологически проучвания по време на кампания

Депутатите от управляващото мнозинство направиха пореден обрат в позицията си. Този път народните представители от ГЕРБ и Патриотичния ...

От ДПС и патриотите заявиха, че така ще се повлияе на вота на избирателите. Хамид Хамид пък уточни, че едно съобщение от 30 мин. по голяма телевизия може да обърне вота. "Не ме карайте да нарека предложението ви лобистко", каза Хамид.

В отговор Саватева обясни, че така ще се намали възможността от поява на сивс или непроверена информация. И даде примери с Финландия, Словения и Холандия, където няма такова ограничение.

И още

След обжалване и връщане на решение от ВАС, ЦИК ще трябва да вземе повторно решение с повече от половината от всички членове, а не с мнозинство от 2/3, гласуваха депутатите. От ВАС коментираха, че сега действащата разпоредба блокира решенията на ЦИК и се стига до там комисията да не изпълнява препоръките на съда заради липсата на мнозинство. Става дума за около 13 случая. И дадоха пример с отказ за регистрация на кандидат за избори заради липсата на мнозинство. Същият принцип ще важи и за РИК, решиха още депутатите.

Асоциация на социолозите: Управляващите нарушават свободата на словто

Българската асоциация на професионалистите в маркетинговите изследвания и проучванията на общественото мнение излезе с декларация срещу...

Правната комисия одобри и предложението да се прецезират и изброят кои точно решения на ЦИК може да се жалят пред ВАС. Целта бе съдът да се облекчи и да не се занимават с актове, които по същество не са допустими. От ВАС коментираха, че по време на избори се образуват между 200 и 250 дела

Правната комисия отхвърли предложенията на ДПС за връщане на стария режим за откриване на секции в чужбина и за отпадане на уседналостта от 6 месеца за местни и национални избори и 3 месеца за избори за ЕП. Така остава ограничениято само за 35 секции в държави извън ЕС при парламентарен вот.

По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи да се направи изключение за Великобритания заради Brexit. В отговор от ДПС предложиха освен Великобритания, това да важи за всички - САЩ, Индия, Турция и всички държави в ООН. В крайна сметка Кирилов оттегли предложението.

Отхвърлиха и искането на БСП за публичен регистър на избирателите, както и това на „Воля” извънпарламентарните партии, но с членове в Европейския парламент, да нямат членове в ЦИК, РИК и СИК. Последното обаче не успя да мине, защото членовете бяха 9 на 9 гласа. Кирилов дори намекна, че в зала може и да бъде подкрепено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика