БХК: Избирането на Сарафов за и.д. главен прокурор противоречи на Конституцията

2344
БХК: Избирането на Сарафов за и.д. главен прокурор противоречи на Конституцията
Снимка: БГНЕС

В съобщение до медиите Директорът на програмата за правна защита на Българския Хелзинкски комитет адв. Адела Качаунова пише, че избирането на Сарафов за и.д. главен прокурор противоречи на Конституцията и накърнява допълнително престижа на съдебната власт.

Ето пълния текст на съобщението:

Днес, 16 юни 2023 г., прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността главен прокурор. Това стана само ден след като президентът подписа указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

Прокурорската на колегия на ВСС обаче няма правомощия да избира главен прокурор. Това е превратно упражняване на власт. Главният прокурор на републиката се избира от пленума на ВСС, който изпраща предложение на президента за назначаването му. Тази процедура следва да бъде приложена по аналогия и спрямо избора на временно изпълняващ длъжността.

Прокурорската колегия има правомощието да назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност редовите прокурори, и няма причина този олекотен режим да бъде приложен за най-високата длъжност в прокуратурата. Предвидената процедура в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за определянето на заместник на административен ръководител не може да бъде основание за избирането на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността. Това е така поради спецификата на правомощията на главния прокурор и празнотата в законодателството относно предсрочното освобождаване на главен прокурор. ЗСВ не може да се разглежда като дописващ Конституцията и създаващ олекотен режим за избор на главен прокурор, тъй като не урежда изобщо хипотезата на предсрочно освобождаване на главния прокурор.

ОЩЕ: ВСС избра наследник на Гешев, който ще е временен главен прокурор

По този начин прокурорската колегия превиши властта, която има по силата на Конституцията и заобиколи и малкото гаранции за избирането на този пост на лице с високи професионални и нравствени качества.

Бориславова: Смяната на Гешев със Сарафов е поредно падение на ВСС

Замяната на Гешев със Сарафов е поредното падение на прокурорската колегия на ВСС. Това написа във Facebook бившият депутат от "Продълж...

Събитията от 1 май 2023 г. до този момент убедиха обществото, че голяма част от членовете на ВСС не са независими, като това се отнася с особена сила за членовете на прокурорската колегия. С противоречивите си и непрозрачни действия от последните седмици те показаха зависимост от политическата воля на техните неявни господари. След като дълго пренебрегваха становищата на гражданското общество за негодността на Гешев за поста на главен прокурор, те изведнъж провидяха тази негодност едва след изявлението на Мария Габриел, че първата й работа като министър-председател би била да поиска оставката на Гешев. Веднага след това те внесоха едно искане за освобождаването му, а впоследствие го оттеглиха, без да споделят мотиви за действията си. Въпреките продължителните дебати в пленума на ВСС съмненията за политическа ангажираност на членовете на прокурорската колегия само се засилиха.

Назначаването на новия главен прокурор стана без дебати относно неговите качества и не разгледа обилните сигнали за връзки на Борислав Сарафов със скандално известния адвокат Петьо Петров от Видинската адвокатска колегия, известен с прякора си “Петьо Еврото”. Прокурорската колегия освен това не разгледа причините оглавяваната от Сарафов Национална следствена служба да е бавила с години разследванията по дела за корупция по високите етажи на властта, нито поиска информация за придобитото имущество от негови преки роднини, за което бе съобщено от медии.

Периодът на управление на Иван Гешев предизвика в обществото нетърпимост към политическата зависимост на представители на съдебната власт. Заради това назначаването на Сарафов за главен прокурор при множество сигнали за накърнен личностен интегритет единствено потвърждава съмненията за сериозно политическо вмешателство. По този начин не се постига независимост на съдебната власт и нейният престиж остава ерозирал.

Поради горното призоваваме всички лица и институции, оправомощени за това по Конституция, да се обърнат към Конституционния съд с искане за тълкуване дали нормата на чл. 168, ал. 7 от ЗСВ е приложима към избирането на изпълняващ длъжността главен прокурор и как прилагането й в днешния случай съответства на правомощията на прокурорската колегия на ВСС съгласно чл. 129, ал. 1 и чл. 130а, ал, 2, т. 7 от Конституцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика