БХК не се отказва, обжалва отказа на прокуратурата да се занимава с Борисов

772
БХК не се отказва, обжалва отказа на прокуратурата да се занимава с Борисов
Снимка: БГНЕС

Правозащитници и граждани с правната помощ на Българския хелзинкски комитет (БХК) обжалват отказа на Софийската градска прокуратура (СГП) да образува досъдебно производство срещу премиера Борисов по сигнал, че поощрява т.нар. „хайки“ за бежанци.

Припомняме, че комитетът сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради изказването на премиера преди месец, в което той подкрепи отрядите по границата, които осъществяват арести на мигранти.

БХК пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от с. Овчеполци

Българският хелзинкски комитет (БХК) пое защитата на 17-годишния Митко Йонков от с. Овчеполци, общ. Пазарджик, който стана жертва на ра...

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща“, каза Борисов в началото на април.

Според комитета изказването на премиера е расистко и подбужда към престъпление. Според Наказателния кодекс подобни действия се наказват с затвор от 1 до 4 години и с глоба от 5 000 до 10 000 лв. "Пряко поощряваните от него хайки за хора осъществят престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", смятат от правозащитната организация.

Прокуратурата мотивира отказа да образува досъдебно производство с това, че Борисов изразил „своя лична позиция“ и думите му не били „в състояние да предизвикат отрицателни чувства в широк кръг адресати".

В жалбата си срещу отказа на СГП БХК твърдят необоснованост на отказа и противоречие със закона. "СГП в постановлението си борави с произволна дефиницията на понятието „дискриминация“, която не съществува в никой нормативен акт и противоречи на съществуващите легални определения за дискриминацията", категорични са правозащитниците.

Красимир Кънев: Те се гордеят с това, че ловуват хора

Тези хора се гордеят с това, че ловуват хора и няма съмнение какво са решили правят, да ги унижат, а от тук нататък те дори не са имали...

„Прокуратурата изглежда вижда министър-председателя като неадекватен човек, щом го оправдава с това, че нямал „желанието и целта“ да подбужда към престъпления“, коментира адв. Маргарита Илиева, правна директорка на БХК.

„Това означава, че според нея той нито знае какво говори, нито знае, че незаконното задържане, принудата и насилието са престъпления в Република България, още повече – когато са расистки мотивирани. Един министър-председател обаче следва да осмисля какво говори и следва да се предполага, че е така“, допълни тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика