Бивш наш посланик в Русия: МВнР не можа да накара руското посолство да не обижда българи

5795
Бивш наш посланик в Русия: МВнР не можа да накара руското посолство да не обижда българи
Снимка: БГНЕС

С много остър коментар в личния си профил във Facebook бившият български посланик в Русия Илиян Василев постави въпроса с официално публикувано на официалната Facebook страница на руското посолство в България мнение, в което беше използвано следното изречение: "По-големи олигофрени и малоумници от платените жълтопаветни русофоби няма".

Оригиналният коментар е всъщност на лидера на партия "Възраждане" и бивш общински съветник във Варна Костадин Костадинов. Той нашумя след сблъсъка си с лидера на партия "Воля" и сегашен зам.-председател на парламента Веселин Марешки, заради който Марешки в момента е на съд - за причиняване на лека телесна повреда. Костадинов твърди, че Марешки го е ударил с юмрук заради скандал с отдаден под наем имот на трето лице (Асен Миланов) - за заведение.

В коментара си Костадинов засяга случилото се по Коледа с елхата, която официално Москва подари на София за Нова година. Точно по коледните празници имаше протест срещу поставянето на елхата и опит тя да бъде украсена с малки корабчета с украинския флаг заради случилото се в Керченския проток и задържането на три украински военни кораба от руския флот. Заради това Костадинов определи протестиращите като "олигофрени и малоумници", като ги иронизира, че направили за пръв път в света протест срещу елха.

Съответно сега Илиян Василев твърди, че вече са изминали над 10 дни, откакто външно министерство "се провали" чрез свой представител да накара руското посолство у нас да премахне коментара от официалната си Facebook страница. Ето какво още написа той:

"Провали се в основната си задача, да изисква и налага стандартите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, които задължават дипломатическото представителство да се отнася с уважение към гражданите и институциите на приемната държавата. Това е тежък провал на ръководството на МВнР.

Костадин Костадинов пред Actualno.com: Правителството трябва да падне, защото е престъпно

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и още над 20 души бяха задържани при акция за разсл...

Темата не се подема от медиите, заглъхва, но от това не става по-малко значима. Защото става дума за базисно задължение на българската държава към нейните граждани. Свободата на словота важи за размяната на мнения и оценки между български граждани, както и от тяхната страна спрямо български институции. Чуждо посолство няма никакво право да се намесва в спорове между български граждани като взема страна, като споделя мнението на една от страните. Посланикът и дипломатите са акредитирани към държавата в нейната съвокупност, а не към симпатизиращите на съответната държава граждани.

Но знаете ли какво е най-трагично?! Че НИТО една от т.н. националистически или "патриотични" партии не сметна за нужно да защити честта и достойнството на своите сънародници. На фона на патоса с който се громят всякакви европейци и американци, колчем посегнат на "българското", това "радиомълчание" /включително на президента и премиера/ е символ само на едно - на предстоящия дълъг път и незавършената еманципация на българската нация и освобождение от комплекс за малоценност, който старателно се експлоатира и развива и за следващите поколения.

Силата на патриотизма не се мери само с дистанцията от поробителите, а от "освободителите". И всички "преклонени" глави се кълнат, че спазват заветите на Левски и Раковски?! Фалшиви "герои".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com