Бивш военен министър: Да не храним илюзия, че като помогнем на Украйна, ще решим войната

4309
Бивш военен министър: Да не храним илюзия, че като помогнем на Украйна, ще решим войната
Снимка: БГНЕС

Никой не храни илюзията, че с онова, което ще предоставим на Украйна, ще променим хода на военните действия. Въпросът беше дали освен да продаваме, можем да дарим, за да подпомогнем украинските военни сили.

Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов пред bTV за оказването на военна помощ за Украйна. 

Той очаква до няколко седмици да се появи цялата информация каква военна помощ изпращаме на Украйна. За Ангел Найденов е неумостно да се крие информацията от българските граждани засекретяването на договора с Украйна. 

Излишният шум е неоснователен и няма място в един такъв дебат, но тук не става дума за шум, а за оценка, коментира Найденов. 

Той не разбира защо няма информация дали са проведени разговори са компенсираща военна техника и отбранителни способности по отношение на техника, която България би дарила на Украйна. Найденов добави, че България пропуска възможността да превъоръжи армията си, като помогне на Украйна, защото все още няма никаква информация за евентуална компенсация за военната помощ, която ще окажем. 

Според Ангел Найденов след освобождаването на Херсон от украинските части има една позоционна война и няма промяна по фронтовата линия на войната. Зимата облагодетелства частите, които се отбраняват. Инициативата е в ръцете на украинската армия, като тя е освободила повече от половината украинска територия, изтъкна бившият военен министър. 

"Заговори се за възможни мирни преговори, лансирани от Кремъл и западните лидери. Нека да видим как изглеждат условията и предпоставките за това. От Русия се поставят три условия, за да прекрати войната в Украйна: да се намали и да се преустанови военната и финансовата подкрепа за Украйна, да се признае анексираните територии от Украйна като част от Руската федерация и да се ограничи дейността на НАТО в Европа", коментира Найденов. 

По отношение на нидерландското "Не" на Шеген за България, Найденов добави, че решението на Холандия е скандално и безобразно. Това решение ни превръща в буферна държава по Югоизточниците граници на Европа, посочи бившият военен министър. В тези последни дни трудно може да бъде направено нещо, защото в случая се вижда допълнителна несправедливост с отделянето на България от Румъния, категоричен бе Ангел Найденов. 

Той заключи, че до този момент се поставят три условия за Шенген: справянето с корупцията, организираната престъпност и границата. Именно опазването на българо-турската граница и нескопосаната шега, че се минава за 50 евро, именно границата е причина да не влезем в Шенген, каза още Ангел Найденов. 

Още: Военна помощ за Украйна: Кой на каква позиция е в НС? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com