Военна помощ за Украйна: Кой на каква позиция е в НС? (ВИДЕО)

6319
Военна помощ за Украйна: Кой на каква позиция е в НС? (ВИДЕО)
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Изказването на президента Румен Радев, че предоставянето на военна помощ за Украйна, крие рискове и предложенията по темата разбуниха духовете в парламента. Всяка парламентарно представена сила има позиция по темата, като до момента има две предложения за такава помощ - от страна на "Демократична България" и от страна на ГЕРБ-СДС.

Стана ясно още, че на Председателския съвет на парламента тази сутрин е постигнато разбиране въпросът с оръжията да се гледа след сформиране на постоянните комисии към Народното събрание. 

Даниел Митов от ГЕРБ - СДС смята, че страната ни е закъсняла с военната помощ за Украйна. Той се противопостави на твърдението на президента, че предоставянето на военна помощ ни въвлича във войната. 

"Ляво-центристкото мнозинство в миналия парламент отказа да приеме подобна стъпка, сега наваксаме. Решението ще бъде насочено към това изпълнителната власт да направи преглед на наличностите, които бихме могли да предоставим като военно-техническа подкрепа. Естествено това е в синхрон с нашите съюзници и начина, по който стои геополитическата ситуация и фактът, че Украйна продължава да се нуждае от военно-техническа, хуманитарна и всякаква друга подкрепа", каза още Митов. Според него в момента евроатлантическият образ на България, не стои добре. Стана ясно, че ГЕРБ - СДС ще търси подкрепа от всички групи, които се заявяват като евроатлантици. От ГЕРБ все още държат президентът на Украйна да бъде изслушан в Народното събрание на България. 

"Продължаваме промяната" в лицето на Андрей Гюров коментираха мнението на президента, че предоставянето на оръжие за Украйна крие рискове за страната.

"Няма опасност за държавата от такъв тип решение. Както знаете, почти всички европейски държави имат такива решения", каза още Гюров. Той поясни, че от "Продължаваме промяната" вече са изразили своята принципна позиция, ще разгледат внесените проекти за решения и няма да внасят свой. 

Костадин Костадинов от "Възраждане" заплаши с протест. "Ние ще направим всичко възможно да убедим състава на Народното събрание, че решението не е добро", каза Костадинов. Той изрази опасение, че следващата стъпка ще е изпращане на български контингент в Украйна. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че решението за оръжията за Укранйа първо трябва да мине през комисия. "Ние смятаме, че даването на оръжие за Украйна би въвлякло България във военния конфликт и ще гласуваме против. Искаме мирно решаване на конфликта по дипломатически път", каза Нинова. Тя обърна внимание, че в САЩ една група от конгресмени са отправили искане към Байдън да се търси вече друго решение на конфликта, а не военно. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обърна внимание, че "Демократична България" още в първия ден са си внесли вариант за военната помощ за Украйна. "Много е важно да се разбере, че тази тема не е само въпрос за даване на оръжия на Украйна, а въпроса за модернизация на Българската армия и Въоръжени сили. В момента съществуват механизми, чрез които давайки оръжие на Украйна, без да се лишаваме от никакви способности, можем да си помогнем за модернизацията на Българската армия.

Стефан Янев обяви, че винаги е бил балансиран по темата за оръжията.

"Когато говорим за оръжие, трябва да разделим въпроса на две. Първо оръжие като бизнес възможности на българската промишленост, на българската оръжейна индустрия да изнася, според мен не е проблем да не търсим посредници, а да изнасяме директно. По отношение на военна помощ, която да се дава от Българската армия, въпросът е по-особен. Винаги съм бил по-сдържан, защото когато говорим за предаване на оръжия, трябва да мислим преди всичко за себе си", смята Янев. 

Всичко за войната в Украйна - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямаме вътрешни противоборства": Росен Желязков повежда евролистата на ГЕРБ, но без Мария Габриел в нея

ГЕРБ и "Възраждане" в парламента: Приятел в нужда се познава (СНИМКИ)

Фандъкова: Ще продължим да работим за София

Татяна Дончева: Със закона за хазарта беше ударен бизнес, неподчинен на Пеевски и ГЕРБ

Последен ден за регистрация на листите в ЦИК

Ивайло Вълчев е водач на листата на ИТН за евровота

Ясни са водачите на листи на ДПС за изборите на 9 юни

Атанас Запрянов: Армията ще се стабилизира с 2,5% от БВП

Кирил Петков: Въпреки че за много темата за Корал омръзна, тя е пример за храброст

Димитър Главчев: Наваксваме изоставането в армията, изборите са основната задача

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика