Бизнесът се нуждае от фундамент - върховенство на закона, показа форум в София

1497
Бизнесът се нуждае от фундамент - върховенство на закона, показа форум в София
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

На връзката между върховенството на закона и бизнес климата; между управлението чрез правила и привличането на чуждестранни инвестиции обърна внимание правосъдният министър Крум Зарков при откриването на конференцията "Върховенството на закона и бизнес средата в България".

Форумът, организиран от Американска търговска камара (AmCham) в България, в партньорство с Британо-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарката търговска камара, Германо-Българската индустриално-търговска камара, Гръцко-българския бизнес съвет, Конфиндустриа България, Френско-Българската търговско-индустриална камара и Шведско-българската търговска камара, показа, че бизнес общността възприема върховенството на закона като фундамент за бъдещо икономическо развитие на страната ни. 

Херо Мустафа: Една малка група в България създаде система, която обогатява олигарсите и превзема държавните ресурси

"Една много малка група в България създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси." Това обяви аме...

Конференцията, по думите на Зарков, се провежда в момент, когато сме пред поредния етап, който ще ни отведе една стъпка напред в изпълнение на конституционната повеля за правова държавност. "Не само българските граждани, но и нашите международни партньори вече губят търпение", коментира той необходимостта от законодателни промени. "Бяха подготвени много важни законопроекти, които преди нашето правителство бяха внесени като условие в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) на ЕС, чиято цел е да подпомогне държавите да извършат важни реформи в две области – прехода към зелена икономика и за върховенство на закона", подчерта правосъдният министър. Дали законопроектите ще бъдат приети зависи от фактора време, но повече от политическата воля, отбеляза той.

"факторът воля ще бъде наличен в това или следващото Народно събрание, защото е наличен в общественото мнение в България", заяви Зарков. Като доказателство в тази посока, той посочи приетия вчера от правната комисия на първо четене законопроект, станал известен с механизма за контрол над главния прокурор и ефективното наказателно преследване на престъпления. Зарков изрази надежда това Народно събрание да приеме промените и добави, че следващото предизвикателство ще е да бъдат прилагани и то бързо и качествено.

ОЩЕ: Зарков разчита НС да има воля да приеме механизма за контрол над главния прокурор

В изказването си в откриващия панел посланикът на САЩ у нас г-жа Херо Мустафа посочи именно върховенството на закона в България като единствената област, в която не е постигнат напредък.

Зарков: Приемането на механизма за разследване на главния прокурор ще подобри имиджа ни отвън

Приемането на механизма за разследване на главния прокурор ще подобри имиджа ни отвън, така министърът на правосъдието в служебното пра...

"Знам, че промяната трябва да дойде отвътре. Българските политици трябва да показват смелост, гражданите да имат волята да изискват отчетност от своето правителство", каза посланик Мустафа и изрази надежда форумът да допринесе за реформи и подобрение на бизнес климата. "Аз ви окуражавам да държите вашите лидери отговорни за високите стандарти, да изисквате от тях смелост и съпричастност, вярвам, че вашите колективни усилия ще продължат да водят Българи в по-добра посока", заяви още тя. 

ОЩЕ: Херо Мустафа: Една малка група в България създаде система, която обогатява олигарсите и превзема държавните ресурси 

В откриването на форума участваха и посланиците на Италия Джузепина Дзара и на Франция Жоел Майер, също представители на посолството на Германия, ръководителят на AmChamу нас и специалният гост - Матю Мъри, международен експерт по иновативни решения за систематична борба с корупцията и бивш помощник секретар за Европа, Близкия Изток и Африка към Министерство на търговията на САЩ. В хода на дискусиите ръководители на смесени търговски камари, организации на българския бизнес, неправителствения сектор,  представители на юридическите, деловите и академичните среди споделяха опит и виждания за съвместното решаване на проблемите. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Асен Василев прибра 5,4 милиарда лева от енергетиката": Делян Добрев пак раздава присъди

Борисов: ПП фалшифицират документи, ще работя с тях само при доминираща роля на ГЕРБ

“Ченгеджийки номер“: Кирил Петков с първи коментар за фалшифицирането на документи

Главчев без заплата като външен министър, от каква сума се отказа

Ваня Григорова обвини Корнелия Нинова в манипулация

Бюлетините на вота за НС и ЕП - с различен цвят: Говори шефът на ЦИК

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика