Херо Мустафа: Една малка група в България създаде система, която обогатява олигарсите и превзема държавните ресурси

6943
Херо Мустафа: Една малка група в България създаде система, която обогатява олигарсите и превзема държавните ресурси
Снимка: БГНЕС

"Една много малка група в България създаде система, която обогатява олигархичната класа и превзема държавните ресурси."

Това обяви американският посланик Херо Мустафа на срещата "Върховенството на закона и бизнес средата в България" с участието на всички водещи търговско-промишлени сдружения на чуждестранния бизнес в страната. По време на събитието присъстваха и френският посланик Жоел Мейер, италианският посланик Джузепина Зара, както и правосъдният служебен министър Крум Зарков.

Знаете ли колко на брой са били американските посланици в България?

Посланикът е висш дипломат, ръководещ посолството в дадена държава, чиито мандат е 4-годишен. Мандатността красноречиво сочи, че преди ...

"Който не принадлежи към тази система, губи надежда. Обезкуражават се тези, които искат да се борят за страната си. Наистина е болезнено да виждаме това", каза още Мустафа на форума в София и подчерта, че често чува от средите на правораздаването как разследвания и дела за корупция се прехвърлят, само за да бъдат бавени и закрити, просто защото са доближили определени "червени линии".

"На такива хора се отказва повишаване в кариерата, прехвърлят ги дълбоко в провинцията или ги отстраняват. Не ви казвам нищо, което да не знаете", обърна се тя към предприемачите и представителите на медии и граждански организации в залата.

След три години и половина на поста посланик на САЩ Мустафа ще завърши мандата си след седмици - ето кой ще я замени на поста.

Не използвай думата "корупция"

"Лично сме видели колко невероятно трудно е да се реформират институциите и да бъдат премахнати дълбоко вкоренени интереси. Още докато се подготвях за мандата си преди да дойда в България, при срещи с български официални лица ми казваха: "не използвай думата "корупция". Че мога да започна работата си с нея. Че ще съсипе отношенията му с правителството и ще ме обрече на провал", подчерта тя и допълни, че в България неизбежно се говори ежедневно за корупция от бизнесмени, журналисти, граждани.

Швейцария връща милиони долари на някои обвиняеми по делото "Магнитски”

Швейцарските власти ще върнат на определени руски граждани милиони долари от замразени преди това средства, във връзка с разследване за...

"Истинските партньори си казват нещата честно и днес говоря с вас открито. Бизнес общността знае колко е трудно, чували сме го - и ние, и другите търговско-промишлени камари са го чували - от толкова много инвеститори: че виждат огромен потенциал в България, но се страхуват, че правата им няма да бъдат защитени, ако попаднат в съдебен спор. Чували сте множество истории за бизнеси, атакувани от хора с власт, които използват държавни институции, за да тормозят, изнудват, рекетират. Чуваме за адвокати с куфарчета, за задкулисни сделки, за рушвети. Чуваме за непрозрачни обществени поръчки и покупки от властта, натъкмени за конкретен кандидат. За фаворизиране при държавните договори. В България виждаме как корупцията изключително много деформира функционирането на някои институции и как ги контролира в ущърб на българския народ. Разбираме, че справянето с корупцията е много продължителна борба, не е лесно и го знаем и от собствената си страна - САЩ също не са имунизирани срещу корупцията и е нужна постоянна бдителност", каза още американският посланик.

Какво направихте със санкционираните по "Магнитски"?

В изказването си Мустафа подчерта, че в правораздавателните органи има множество добри професионалисти, които опитват да си вършат работата, но и даде конкретен за САЩ пример за отсъствие на съществена промяна в България:

"Администрацията ни санкционира трима българи по Глобалния закон "Магнитски" и забрани влизането в страната на шестима заради корупция. И какво последва? Нито един от тях не бе критикуван публично заради корупция. Никой от тях не е осъден в България за престъпления. Никой дори не е наказан административно или уволнен от поста си", каза още тя.

ОЩЕ: Сигнал: Ще погледнат ли САЩ към санкции за главния прокурор Иван Гешев?

Посланик Мустафа за пореден път повтори, че докато продължават да работят с партньори в България и посолството да действа като катализатор на процесите, "всички знаем, че промяната трябва да дойде отвътре, политиците трябва да покажат кураж".

Йорданова: В САЩ знаят името на Гешев, защото е заплаха за тяхната сигурност (ВИДЕО)

В края на 2022 година републиканския конгресмен Уорън Дейвидсън изпрати писмо до Министерството на финансите на САЩ, относно спазв...

Както тя, така и други участници говориха за това, че важни законодателни промени за реформиране на правораздаването и свързани с Плана за възстановяване, са внесени в парламента и от депутатите се очаква да бъдат одобрени. "Време е да направите тези реформи", допълни Мустафа, цитирана от "Дневник".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика