Бойко Ноев: Защо премиерът мълчи за Северна Македония? Трябва да проявим "стратегическо търпение"

5486
Бойко Ноев: Защо премиерът мълчи за Северна Македония? Трябва да проявим "стратегическо търпение"

Има нюанси в позициите за Северна Македония. Има и развитие. 82% от обществеността иска да се сложи ред в отношенията със Северна Македония. Президентът и всички политически партии са за това България да отстоява своите интереси. Не сме чули само един човек, който в момента е болен, но се изказва по други теми, премиерът. Тъй като външната политика в момента определено се управлява от еднолично, както и всичко останало в България, ние можем да получим изненада. Силно се надявам, че това няма да стане. Тогава ще има много сериозен проблем с мнозинството български граждани.

Това каза пред BTV бившият военен министър и сега експерт Бойко Ноев.

ВМРО няма да подкрепи започването на преговори със Северна Македония, ако е застрашен националният интерес

ВМРО няма да подкрепи започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС, ако е застрашен националният интерес! Това стана...

Това, което виждам, е ,че България е изпаднала в едно безпрецедентно положение на външнополитическа изолация по този въпрос. И причините са няколко. Първо, защото премиерът Борисов, като едноличен водач на правителството, провеждаше особена политика, характеризирана с някаква наивност, желание да остане в историята като решил проблемите на своето десетилетие, което доведе до много непоследователни ходове в отношенията с нашите съседи. Значи, това нещо, за да се докараме ние в цайтнот дни преди важни дати, това означава голям външно-политически провал на Борисов, наред с други такива, каза още той.

Това, наред с шкафчетата с пачките, наред с рязко спадналия му авторитет на международната арена, работи за отслабване на позицията на България, от което страдаме всички, и ние, разбира се, защото ние сме унизени, направи връзката Ноев. 

Сега разбираме, че този договор за добросъседство с Македония не гарантира нашите интереси. За това говореха много експерти, и аз споделям мнението им, че е прекалено общ без ясни ангажименти и от двете страни. В него -чл. 12 - едно от малкото конкретни неща там, е създаването на междуправителствена комисия, която да работи по всички проблеми - не само история, икономика, спорт и култура. Тя трябва да се събира всяка година, а по желание на една от страните и по-често. От 2017г. се е събирала само ведъж. "Въпросът ми към министър Захариева е защо? Днес ли разбрахме, че имаме пролеми със Северна Македония, които изправят България в положение да обяснява на своите съюзници аджаба защо в навечерието на преговорите, ние казваме "не", каза още той.

Проблем е и, че не се изяснили все още позицията си пред Европа, смята той. Гърция десетилетия наред, след твръдата си позиция, обяняваше на международната общност какъв е проблемът. В началото международната общност не я разбра, после й ръкопляскаше за решаването на проблема. "България това не го направи, поради наивност, историческа носталгия и поради халтура", обясни Ноев.

Аз съм участник и помня как България "късаше от залъка си" да помага на Северна Македония: лагерите за албанските бежжанци 99г. , нашата помощ за гражданската война, пристанище Бургас беше станало пристанище "Македония" по време на ембаргото, продължи той. "Това нещо се забравя, но по-важното е, че сегашното управление хвърли решаването на политическите въпроси на полето на историята. Голяма грешка е според мен, че историческата комисия беше натоварена с политически по същността си въпроси", смята той.

Андрей Ковачев за Северна Македония: Няма да подкрепим манипулацията и лъжата

Нашите партньори в ЕС вече познават позицията на България и декларацията ни за Северна Македония, това е и позицията на огромна част на...

Борисов, за да избяга от отговорност, хвърли отговорността на политичарите - те да решават, ние със Заев ще си ядем кебабчетата, ще се прегръщаме и ще се целуваме, каза още той.

"Въпросът е какво правим оттук нататък? Във външната политика има един термин "стратегическо търпение", България трябва да прояви "стратегическо търпение". Самите македонски ръководители казват "ние мълчахме 25 години". И ние можем да чакаме. България няма бърза работа. България е в ЕС, България е в НАТО. Няма проблем за македонската стабилност, Македония е член на НАТО. Това, че Русия ще направи там нещо е доста хипотетично и почти невъзможно. Така че, България трябва да прояви това "стратегическо търпение", обобщи Ноев.

България не спира Македония за никъде. България подкрепя Македония да е член на ЕС. Само че важното е, че не е казано това да стане точно днес, може да е утре или след 5 г., продължи Ноев.

Аз обаче не смятам, че ровенето в историята ще реши нещо. Историята е такава, каквито са фактите. Няма какво да преговаряме, те да си я тълкуват както искат. Затова на правителствено ниво трябва да се поставят важните въпроси за Бъглатия, смята той

На първо място, правата на българските граждани. България има 120 хиляди носители на български паспорт в Македония. Те имат и македонски паспорт, но за да получат български декларират пред нашата страна редица неща, сред които е български произход, знание на български език. Тези 120 000 души не смеят да надигнат глас в Македония, те са дискриминирани, на практика. Мнозина от тях на практика са избягали тук и работят в Бъблгария, каза Ноев и добави: Иска ли България гаранция за спазването на техните права, ето това бих попитал Екатерина Захариева.

Борисов и Меркел говорили 40 минути по телефона за Северна Македония

Министър-председателят Бойко Борисов проведе видеоконферентен разговор с канцлера на Федерална Република Германия Ангела Меркел. &bdqu...

В преамбюла на македонската Конституция има изброени "7 държавотворни народа", т.е. признати за части от други народи, но и част от страната. Сред тези 7 са: турци, албанци, сърби, власи, роми, бошняци..."няма българи там, българите са други, те не съществуват, техните права не са защитени от Конституцията на страната", обясни Ноев и попита: Ще постави ли България въпросите за Конституцията?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика