Бойко Рашков говори за "Методиев Борисов" и международно пране на пари (СНИМКИ)

9737
Бойко Рашков говори за "Методиев Борисов" и международно пране на пари (СНИМКИ)
Снимка: Actualno.com

"Прокуратурата нищо не е свършила по делото, пазила е един човек, за който испанската полиция и прокуратура споменават в онова просволуто писмо, че "има данни за участие в международно пране на пари на господина, упражнявал функциите на премиер Методиев Борисов".

Това заяви по темата "Барселонагейт" бившият вътрешен министър и понастоящем депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков. По думите му това дело съзнателно не е било разследвано. "Официалната информация е около 20 страници - вътре има пасаж, от който, като го прочетете, ще ви настръхне косата", подчертава Рашков пред "Свободна Европа".

Още: Няма вече политика, партиите са като футболни отбори: Политологът Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Припомняме, че в началото на юни 2023 г. бившият главен прокурор Иван Гешев внесе в парламента искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ. "Искането на главния прокурор за снемане на имунитета на Борисов се изчерпа само с това – който иска, да отиде да прочете", каза Рашков.

Освен това докато бе вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков, Рашков бе централна фигура в събития като ареста на бившия премиер от ГЕРБ Бойко Борисов, афери с милиони левове в сакове и чували, акции за купуване на гласове и др.

Бъдещето на сглобката

Депутатът от ПП-ДБ е известен със своите критични позиции срещу начина на управление и т.нар. "сглобка". В последните дни името му бе споменавато множество пъти в публичното пространство, защото Рашков бе единствения, който гласува "против" кандидатурата на Десислава Атанасова за конституционен съдия. В интервюто си той отсече: "Бих я върнал отново да учи право в УНСС".

Още: "Не бяхме много доволни от нея като студентка": Бойко Рашков определи Десислава Атанасова като вреден компромис

"В момента се вземат абсолютно необективно и неаргументирано редица решения от една организирана група политически партии (усмихва се), която някъде се събира, взема решения, след това заставя младите хора в пленарната зала да гласуват по начин, който не е в интерес на обществото. ... Убеден съм, че тези ръководни лица тласкат обществото назад", коментира Рашков.

По думите му ръководството на "Продължаваме промяната – Демократична България" не съумява да заеме "истинското си място в тази управленска организирана политическа група, което му е отредено от избирателя". Той изрази и недоумението си с какво Кирил Петков е "спечелил благоразположението на Борисов, да плеснат с ръце и да се прегърнат, както е казал поетът. Не съм убеден, че е в името на големите цели", подчерта Рашков.

Още: Простиха си: Борисов и Петков са оттеглили съдебните си искове един към друг

Кой управлява?

Няколко пъти в интервюто си Рашков нарича управлението "организирана политическа група", което предизвиква аналогии с популярното словосъчетание ОПГ - термина от Наказателния кодекс, с който обаче се обозначава "организирана престъпна група". Не стана ясно дали намекът на Рашков е именно в тази посока. По думите му ръководител на тази група е лидерът на "най-голямата парламентарна група", очевидно визирайки именно Борисов.

"Преди, когато Делян Пеевски не идваше в пленарната зала, може би това беше причината да не разберем, че той може да има и такова поведение, каквото има сега. Но сега, аз съм го чувал да казва на народен представител няма да се изказваш. Да се изкажеш, това е основно право на народния представител", коментира депутатът от ПП-ДБ.

Още: Управляващото мнозинство отнема Комисията за службите за сигурност от "Възраждане"

Арестът на Борисов

Бойко Рашков не отговори категорично на въпроса кой и как е взел решението за ареста на бившия премиер Бойко Борисов в средата на март 2022 г.

"Попитайте Кирил Петков как се случи арестът на Борисов", каза Рашков. Тогава адвокатът на Борисов Менко Менков каза, "че разпореждането за ареста на Борисов идва от кабинета на министър-председателя Кирил Петков, така пише в преписката". По-късно съдът обяви арестa на Борисов за незаконен.

Още: "Няма общо с Алексей Петров": Адвокатът на Божков казва едно, МВР - друго

Бойко Рашков каза, че засега няма да напуска парламентарната група на ПП-ДБ.

Снимки: БГНЕС и Булфото

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика