Борис Велчев: Контрол над главния прокурор има

4734
Борис Велчев: Контрол над главния прокурор има
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд не е четвърта инстанция на съдилищата. Това заяви председателя на Конституционния съд Борис Велчев пред Дарик.

Той каза, че на конституционни съдии не звънят нито бизнесмени, нито политици, но допусна, че може и да започнат да звънят.

Плевнелиев: Не ми се прави трето служебно правителство

Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България, да продъ...

Аз имам силна професионална дисциплина и смятам, че когато КС е взел своето решение тази дисциплина предполага да го уважава, заяви Борис Велчев.

"КС е обвързан със собствения й закон, който казва, че не може да се произнася по въпроси, по които вече се е произнасял. Но не крия, такава практика има (а тя не е вредна), да се преосмислят становища. Не съм привърженик на радикалните промени, не съм привърженик КС да бъде различен във всеки един свой състав, но това не бива да означава, че сме абсолютно закостенели и че по никакъв повод не можем да преосмислим своя позиция, която очевидно е остаряла", коментира председателят на Конституционния съд у нас.

Като бивш главен прокурор Борис Велчев заяви, че контрол над главния прокурор има.

"Разбира се, главният прокурор е силно овластена фигура, не заради личните си качества, а заради законите, но той не е всемогъщ", каза Борис Велчев. Той посочи, че хипотетично, ако се стигне до момент, в който главният прокурор да бъде обвинен, няма пречка за прокуратурата това да бъде направено. „Главният прокурор е като всеки друг гражданин, той няма имунитет, той може да бъде разследван", подчерта Велчев. Това обаче не е основният проблем на българската съдебна система, смята той.

"Ако някой сериозно си мисли, че главният прокурор може да упражни контрол върху почти 2000 прокурори и следователи, по няколкостотин хиляди наказателни производства и преписки, очевидно е несериозно", каза още Велчев.

Атанасов даде ясен знак - ДСБ се готви да излезе от управлението

Атанасов няма да Ви разочарова, ще го видите в следващите дни, аз вече съм в опозиция. Така о.з. генерал Атанас Атанасов се обърна към ...

Помолен да даде оценка добър главен прокурор ли е наследникът му Сотир Цацаров, Борис Велчев призна, че е пристрастен към прокуратурата.

"Мисля, че прокуратурата е поставена под сериозен натиск, който прави резултатите по-малко видими. Когато си принуден непрекъснато да се обясняваш за неща, които не ми се струват много важни, това засенчва наистина важните неща", каза той и добави: "Но един главен прокурор никога не е магьосник".

Борис Велчев смята, че не може да има независим заместник-главен прокурор. Може да има някакъв друг независим прокурор, има страни, в които по конкретни поводи се назначава такъв, каза той.

Борис Велчев призна, че като главен прокурор при него са идвали политици, които са искали разследване на свои опоненти. Неговият опит е показал, че ако прокуратурата не потвърди становището на политика, той я обвинява, че лъже.

Що се отнася до записите на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова Вечлев, Влчев заяви: "Интересът ми към този тип скандали е силно ограничен. Представете си, че вие сте се събрали с група приятели, говорите, ядете, пиете вино и някой ви записва". Велчев отказа да участва в "този медиен спор", защото не е запознат с фактите.

Атанасова показа увереност, че Реформаторите остават във властта

Предсрочни избори не обсъждаме. Ако на всяка закана на Реформаторите да излязат от управлението говорехме за избори, то само за това щя...

Относно идеята за Велико народно събрание той заяви, че ВНС е гаранция срещу необосновани промени в най-стабилния основен закон на държавата. А дали трябва или не да има ВНС, е чисто политически въпрос, допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика