Борисов: Банковата система в България е стабилна

711
Борисов: Банковата система в България е стабилна
Снимка: БГНЕС

За нас е от изключително значение стабилността на банковия сектор, за да не се допусне ситуация като през 2014 г., която костваше много на коректните вложители и отне значителен публичен ресурс. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с управителя на Централната банка на Гърция Янис Стурнарас.

Думите на Борисов идват, след като снощи Стурнарас беше на честването на 25-тия рожден ден на Пощенска банка в България. Тогава финансовият министър Владислав Горанов пожела на Пощенска банка да е все така гъвкава, тъй като тази гъвкавост не била присъща на всички банки в България.

Шефът на БНБ: Готови сме да действаме, ако стрес тестовете на банките покажат проблем

Централната банка на България очаква, че провежданата оценка на качеството на активите и предстоящите стрес тестове на кредитните инс...

Премиерът допълни, че една от първите задачи на правителството при встъпването му в длъжност е била съвместно с БНБ да се предприемат мерки за повишаване на банковия надзор и за запазване на финансовата стабилност в страната и този процес на завишен контрол ще продължи.

Министър-председателят посочи, че по оценка на БНБ българската банкова система е стабилна, включително банките с чуждестранно участие в капитала им. Той изрази очакването си провежданите стрес тестове на кредитните институции да дадат нови доказателства за това и резултатите от тях да доведат до засилване на доверието в банковия сектор в страната.

Премиерът Борисов приветства традиционно доброто сътрудничество между двете централни банки и особено взаимодействието им в най-тежките моменти от гръцката криза през последните години, съобщиха от правителствената информационна служба.

В срещата участваха министърът на финансите Владислав Горанов и управителят на БНБ Димитър Радев, по чиято покана Янис Стурнарас е на посещение в страната ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика