Борисов: Дадено е съгласие да се работи за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене”

2783
Борисов: Дадено е съгласие да се работи за продажба на оборудването за АЕЦ „Белене”
Снимка: БГНЕС

"Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене”. Подчертавам – заедно с руската страна. Това каза пред журналисти в Техеран премиерът Бойко Борисов. Днес той проведе срещи с президента на Иран Хасан Роухани и с първия вицепрезидент Есхаг Джахангири.

"Утре нашите и техните министри, президентът Роухани даде ясни указания, ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща – разбира се, след разговори и с министър Александър Новак в Русия, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи", каза още премиерът Борисов по темата.

Книгоиздателите с писмо до Рашидов: Длъжен сте да се вслушвате в критиките

След като в петък над 200 артисти и хора, заети в областта на изкуствата и културата се подписаха под отворено писмо с искане за оставк...

"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене” да бъдат спасени. Това са живи пари, 167 хиляди евро трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение", обърна се Борисов към българските журналисти, предаде БГНЕС.

Борисов заяви, че Иран искат да работят добре с България. "Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", продължи Борисов.

Българският премиер коментира още, че с президента Роухани и в продължение на днешните разговори са набелязали няколко по-конкретни теми, които могат да се реализират като пилотни.

"Решихме да направим тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, да се тестват операциите, това е голям проблем за бизнеса в Иран и би могло да бъде добра отправна точка извършването му от България. Разбрахме се също да тестваме жп линиите и цистерните с петрол, надявам се с бизнес делегациите да поговорят в тази посока утре", каза още Борисов.

Ще си сътрудничим с Иран в ядрената енергетика (ВИДЕО)

България е готова да си сътрудничи с Иран в сферата на ядрената енергетика. Това стана ясно след среща в Техеран на премиера Бойко Бо...

За акцията и разбитите нелегални фабрики за производство на цигари в Испания министър-председателят коментира, че често се гледа само негативното в България.

"Първо работихме с Доналд Туск и Полша, помогнахме им да разкрият същите схеми. Имаме успешни операции и в Унгария заедно с Виктор Орбан. И сега с Мариано Рахой дадохме такава възможност максимално добре да се работи, за да стигнем до три огромни фабрики за милиони евро, които ощетяват бюджета на Испания, но и на целия ЕС", каза Борисов.

Бойко Борисов каза още, че желанието му е Черно море да е зона, в която да пътуват търговски кораби, да правим бизнес не само с Иран, а с Грузия, Армения, с цяла Азия.

 

Борисов защити Рашидов - бил болен, затова реагирал емоционално

Премиерът Бойко Борисов помоли да не бъде разпъван на кръст министърът на културата Вежди Рашидов, защото е болен. По повод последните ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com