Борисов е застанал зад исканията на българите в чужбина по Изборния кодекс

905
Борисов е застанал зад исканията на българите в чужбина по Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов застава зад исканията на сънародниците ни в чужбина да се върнат старите изборни правила, за да не се отнемат техни съществували до момента права. Това заявиха наши сънародници след срещата с министър-председателя.

Час и половина нашите сънародници убеждаваха с аргументи Борисов, че с последните поправки в Изборния кодекс се отнемат техните права и очевидно са успели да го направят, информира БНР.

"Зелените": Поведението на Валери Симеонов е недостойно за патриот

Шокирана съм, че някой може да има такова отношение. Това заяви Мария Пейчева от Лондон, член на Националния съвет на Зелените и съорга...

Към тях е поет ангажимент, обяви Стефан Манов, член на Обществения съвет на ЦИК, живеещ във Франция.

"В чужбина на последните избори гласуваха 145 000 български граждани, това е повече от гласувалите в 22 от 31 избирателни района в страната, вече поотделно, разбира се. Над 80% от тях гласуваха извън дипломатически и консулски представителства", каза Манов.

"Нарастването на вота в Северна Америка, Германия, Великобритания между два и три пъти спрямо 2013 година, към които правила ни връщат, даже към други още по-рестриктивни, затова се борим. Какво ни казаха? Господин премиерът заяви категорично, че напълно споделя нашето виждане за необходимост от това българските граждани в страната да имат равни избирателни права с българските граждани в страната. Той подкрепя тези наши искания и се ангажира темата да не бъде приключена, напротив", обяви Стефан Манов.

Имаше пълно разбиране от страна на лидера на ПП ГЕРБ Бойко Борисов за това, че исканията на българите в чужбина във връзка с Изборния кодекс са справедливи, потвърди пред журналисти и омбудсманът Мая Манолова. "Но тъй като решенията в парламента се случват в сложна коалиция поехме ангажимент да направим същата среща с г-н Валери Симеонов, като лидер на ПФ и ако се наложи колкото ще срещи трябва с други партии, които подкрепят този кабинет", обясни омбудсманът.

Мирчев: Симеонов иска да накара българите по света да млъкнат

Наистина тези писма са изпращани от моя мейл. Причината е, че аз познавам тези българи и те се обърнаха към мен с молба да ги разпратя ...

В сградата на правителството бяха и българи от Великобритания и Австралия. Срещата е организирана с посредничеството на омбудсмана Мая Манолова. На нея са присъствали шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, шеф на правната комисия в парламента, министърът на външните работи Даниел Митов, а омбудсманът Мая Манолова доведе сънародниците ни в сградата на правителството, убедена, че техните изборни права са нарушени, като обясни от тук насетне двата полезни хода.

Българи в чужбина организираха протести след приемането на промените в Изборния кодекс. Последно българската диаспора протестира с великденски яйца. Българи в Мелбърн, Лондон, Оксфорд, Бостън, Ню Йорк, Сан Франциско, Виена и др. превърнаха празника в протест срещу уронването на гражданските им права, като записаха клипове и снимаха своите протестни яйца в социалните мрежи.

Парламентът реши в страните от ЕС, където няма посолство или консулство, да се откриват секции, но при най-малко 100 подадени заявления за това, а не както по-рано - 40. Според промените в страните извън Европейския съюз - като САЩ, Русия, Турция, ще може да се открива само една секция и само в градовете с над 1 млн. жители, като отново се изискват поне 100 заявления. Отделно в посолство или консулство на България ще има секция.

С промените в Изборния кодекс се въведе също така задължително гласуване, но не се осигури възможност за дистанционно гласуване по електронен път. Предвидена е санкция за негласували избиратели – изключване от избирателния списък. Според "Прозрачност без граници" тази комбинация "безпринципна и ще доведе до автоматично изключване от избирателния процес на 2 милиона български граждани, живеещи в чужбина".

Валери Симеонов: Президентът стои зад протеста на българите в чужбина

Всички българи в чужбина протестират срещу несъществуващ проблем. Така лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира темата с репликата си ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика