Борисов: Кабинетът "Петков" е подписал за затваряне на Мариците, от износител ще се превърнем във вносител на ток (ВИДЕО)

2151
Борисов: Кабинетът "Петков" е подписал за затваряне на Мариците, от износител ще се превърнем във вносител на ток (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов остро разкритикува действията на кабинета "Петков" заради поети ангажименти пред Европейската комисия за намаляване на вредните емисии в сектор енергетика с 40 на сто от 2026 година. По думите на Борисов това автоматично означава затваряне на мощности на въглищните централи.

"Днес стана безпощадно ясно – това, което редовното правителство на Петков е договорило, ще има трайни последици. И може би всички си го заслужаваме за възторга, по който се подведохме по тази Харвардска група", заяви той.

Александър Николов захапа Кирил Петков дали търгува с ГЕРБ политически

Не знам, но съм учуден как едни неща се говореха до април - за полицейско насилие и бити хора под колоните на Министерския съвет, а сег...

"Енергетиката на България през 2025 г. ще се превърне във вносител и ако си го представим днес, това е автоматичен режим на тока. Това са предложили Кирил Петков и Асен Василев. Ние, българите, си получихме това, което си търсихме. При най-добрата сметка, при 2019 г., както е базовата, както пише в договора са над 2-3 хиляди мегавата. В най-добрият случай ще остане малката американска централа при тези сметки. Не можем да се сърдим на комисията, тя е водеща за зелената сделка. Една дума няма да чуете да кажа срещу комисията", каза още Бойко Борисов. "Надали на президента Румен Радев ще му е приятно по време на служебното правителство да му закичат закриването на енергетиката", допълни той.

Борисов заяви още, че винаги е бил за плавен преход към "Зелената сделка". Той посочи, че по изчисления на енергийните експерти на ГЕРБ загубите за страната ни от поетия ангажимент от кабинета "Петков" ще са огромни. “Ще получим 5 милиарда евро, а ще губим по 4 милиарда лева на година“, категоричен бе той.

"В Европа гасят лампите, спряха осветлението, няма реклами и ние точно в тоя момент поемаме ангажимент да си задраскаме супер мощности. И това вече е приключило, това вече е факт, мачът е свирен. Тук можем спокойно да честитим на синдикатите, на миньорите, на работниците там, да  се зарадват на предложението на Петков – лятно време сервитьори, зимно време миньори, такива са предложенията ", категоричен е лидерът на ГЕРБ.

"Рано или късно въглищните централи ще излязат от употреба. През това време са се случили много неща. Ние сме инвестирали милиарди в сероочистки. На Балканите липсва петрол, газ и ток, и ние от износител ще се превърнем във вносител. Честито на българския бизнес. Ние сме обградени от държави нечленки на ЕС, за които това не важи", допълни Борисов. 

Богомил Манчев: Правилно е да изнасяме електроенергия, не подкрепям мораториума

"Обяснението за тренда в цената на тока е поскъпването на природния газ и емисиите. Въпреки АЕЦ Козлодуй, токът е такъв, какъвто се куп...

Според него, с това приключва нашата водеща роля на Балканите в енергетиката. "Днес е тежък ден за българската енергетика", заяви от своя страна Томислав Дончев, който също присъстваше на брифинга.

Борисов призова парламентарната група да не влагат толкова енергия и нерви, защото процесът е приключил. "2025 г. централите ще бъдат затворени или сведени до такъв режим, което е същото. Най-много да се скарате с ЕК, защото те си гонят ангажимента, който са приели преди години. Ние в преговорите обяснявахме и те ни разбираха", добави Борисов и разказа как е возил с хеликоптер председателите на ЕК и ЕС да им показва какви съоръжения има в Маришкия басейн, който може да се натоварим с още мощности. "Да ни сложат такса, но да произвеждаме и да даваме на нашите партньори в ЕС, да има енергия и тя да е добра за всички. Но каквото сме си избрали, това е", обясни той усилията си да не се затварят централите.

Борисов посочи, че има хубава гръцка песен: "Не аз, животът ще ти го върне". Сега ще ни го върне за тоя телешки възторг от "Продължаваме промяната", обобщи той.

Андрей Живков: За въглищните ТЕЦ предвиждаме нов живот

Подкрепяме мерките на ЕС по пътя към икономика с нулеви емисии на парникови газове до 2050 г. В същото време стоим на позицията, че при...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Христо Иванов пита каква е позицията на Елена Йончева за войната в Украйна

ГЕРБ се регистрира за изборите и поиска правителство с ярки политически фигури

ГЕРБ и ДПС внесоха закон срещу рекламите в хазарта (ВИДЕО)

Няма да дадем държавата да се управлява от Пеевски: ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1

"Пръстен не целуваме": Манолова обясни защо отива на избори с Ваня Григорова

Пеевски: Няма да имаме диалог с ПП-ДБ, ако контрабандата се докаже (ВИДЕО)

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика