Борисов: Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи

2618
Борисов: Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи
Снимка: БГНЕС

Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи и всичко, което е от полза на хората. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. „Много е сложна международната обстановка, по-сложна е от когато и да било.

Обстановка в санкции между най-силните държави, най-мащабните военни учения, от 80-те години не са правени, което не вярвам да донесе нещо добро на света. Надпреварата във въоръжаването винаги удря социалните системи и всичко, което е от полза на хората. В единия случай, ако има война, това е най-лошото. В противен случай пак ще минат 10-15 години и ще започне процес на разоръжаване. Спомням си как се нарязаха в България ракетите преди 15-20 години, как стотици хиляди танкове, някои от тях и нови, бяха нарязани за скрап. Те пак са били пари на данъкоплатците и през социализма пак българите са давали тези пари за това оръжие“, коментира Борисов.

Борисов: Безкомпромисен съм, когато се допускат грешки

„Най-големият враг на ГЕРБ сме си ние самите и, когато допускаме грешки, съм безкомпромисен. Струва ми безсъние и нерви. Хората, ...

По думите му сега отново трябва да се заделят милиарди не за инфраструктура, образование, социалната сфера, здравеопазване, а за въоръжение. „Ние го правим. Разбира се, тук може да имаме много упреци към тези преди нас, защото милиарди са дадени за въоръжение в последните няколко години. Понеже Дянков е тук, пак жив свидетел, помня на една Нова година как ни смукнаха 300 млн. лв., не чакаха и 00.01 часа да стане и ни ги изсмукаха веднага от бюджета. Такъв договор бяха направили на ВВС, че директно го бяха закачили за бюджета. Няма „искаш-не искаш“, директно ти смукат парите. И всички пари само за ВВС, милиарди. 14 „Кугър“-а, без договори за поддръжка, без нищо – 4 летят“, допълни той. „След това излизат други три, най-добрите може би, „Пантер“-и. Такъв един дето падна във Варна, Бог да го прости. Френската армия нямаше такива хеликоптери. Ако си спомняш, единият го дадохме на французите да ходи на изложба в Индия и ни платиха 40 000 евро да му сложат друг знак, да го снимат. Хеликоптери, които ги нямаше на въоръжение. Каркачанов се мъчи как да държи някаква готовност. Да не забравяме, че БСП, като бяха накрая и два правителствени Еърбъса“, каза още Борисов.

Според него Европа може да се противопостави на САЩ, Русия, Китай чисто икономически, пазар. „Само че сме единни. Нито Германия може сама, нито Франция, нито която и да е държава. Силата на ЕС е в единството. Можем във всяка сфера да бъдем истински конкурентни. Като партия работим в тази посока, доколкото ни стигат силите“, посочи премиерът.

Той добави още, че в археологията страната ни се развива много добре. „За църквите и манастирите продължаваме да даваме“, заяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев единствен от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика