X
 
 

Борисов увери Медведев в необходимостта от мощности като АЕЦ "Белене"

4087 4
Борисов увери Медведев в необходимостта от мощности като АЕЦ "Белене"
Снимка: Правителствена пресслужба
Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Двамата разговаряха в рамките на Първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан.

Борисов: България има предимство пред Турция за завода на Volkswagen

Българският премиер Бойко Борисов вижда предимство на страната си в двубоя с Турция за новата локация на завод на Volkswagen. Той обеща...

На срещата беше обсъдена възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия. Стана ясно, че заявления за участие в настоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта се приемат до 19-ти август. Според премиера Борисов в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени, отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката. В този смисъл АЕЦ „Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Българският премиер изтъкна значението на диалога на най-високо ниво и изрази удовлетворение, че след официалната визита на Медведев в България през месец март, сега продължава разговорът относно възможностите за прагматично и взаимноизгодно сътрудничество.

Борисов подчерта интереса на страната ни с Руската федерация да водим равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог, при който се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите членки на ЕС и НАТО.

Министър-председателят Борисов акцентира върху желанието ни да продължим да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.

Медведев: "Росатом" ще се включи в строежа на АЕЦ "Белене"

Оптимисти сме за развитието на двустранните отношения между България и Русия. Това беше общото послание на председателя на Народното съ...

Относно енергийната тема, която беше сред акцентите на разговора в „Аваза“, премиерът Борисов отбеляза, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Българският министър-председател подчерта, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС и добави, че България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Премиерът обърна специално внимание на сериозната работа на българското правителство във връзка с осъществяването на проекта за газоразпределителния център „Балкан“.

Във връзка със сътрудничеството в областта на транспорта, министър-председателят Борисов посочи интереса на страната ни да бъде обсъдена възможността за развитие на фериботни връзки между пристанище Бургас и руските пристанища Кавказ и Новоросийск за пътнически фериботи.

Министър-председателят Бойко Борисов изрази удовлетворение от проведеното 16-о заседание на българо-руската Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Българският премиер изрази очакване следващата ѝ сесия да се състои в близко време и да допринесе допълнително за развитието на двустранните отношения.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анализ 4 Анализ преди 3 месеца Профил на трол?
  Борисов увери Медведев в необходимостта от мощности като АЕЦ "Белене", но не се знае дали американците няма да замразят доставките на F-16,ако руска компания участва в изграждането на АЕЦ Белене както стана с доставките на F-35 на Турция след доставките на руските С-400. Ако не получим самолетите американците може да не ни върнат и парите.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Тиквен-иков, нещо за земеделието да измрънкаш, свине и свинска мас, някога изнасяхме преработени зеленчуци и плодове ? Сега не можем да си посадим даже домати, ами ядем турски, гръцки и от Северните територии ! И всичко това е заслуга на ГРОБ и на СИК Мафиота, доктор Шлангоф !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  "чиста електроенергия на достъпни цени" - сериозно! Енергията от АЕЦ Белене, няма де е нито чиста, нито ще бъде на достъпна цена. За справка: АЕЦ Чернобил и АЕЦ Фукушима.
 • Пунта Мара 1 Пунта Мара преди 3 месеца Профил на трол?
  Велик Държавник е наш Бойко! Ама имам чувството, че докато Плеши, дъвчи филии със свинска мас... Поне устата си обърши, Предводителю!
Дневен хороскоп за 9 декември
Дневен хороскоп за 9 декември

Овен Този понеделник не бъдете прекалено претенциозни към останалите. Сега може да изиграете картите си добре, но не очаквайте същото от останалите.  Телец Днес...