Русия и България в партньорство за "Турски поток", АЕЦ "Белене" и цената на газа

9911
Русия и България в партньорство за "Турски поток", АЕЦ "Белене" и цената на газа
Снимка: Прессектетариат на Президентството

Преминаването на "Турски поток" през България, "АЕЦ Белене" и цената на руския природен газ са били основните икономически теми, обсъдени при срещите на делегацията на Румен Радев с Владимир Путин и неговите съветници в Санкт Петербург.

След срещата Радев настоя българското правителство да не бъде "срамежливо" и да настоява за по-ниска цена на газа при преговорите с Русия за доставка на синьо гориво. "Време е българското правителство да не е срамежливо и да подходи активно за преговори за цената на газа. Аз не изземам функциите на правителството. Отварям вратата. Нека не бъде срамежливо нашето правителство да преговаря с "Газпром", заяви Румен Радев, цитиран от bTV.

Радев вижда условия за увеличаване на доставките на руски газ, Путин - възстановяване на отношенията

Руският президент Владимир Путин прие българския държавен глава Румен Радев. Той подчерта, че отношенията между Москва и София постепен...

Радев е уведомил руския лидер, че вече купуваме втечнен газ от САЩ на цени с 15% под руските. И добавил, че е желателно "Газпром" да бъде по-гъвкав с цените, тъй като вече има алтернативи и пазарът се променя. Путин е отговорил, че това е въпрос на преговори с руския газов гигант.

Обсъждан е и газовият хъб "Балкан". "Русия потвърди желанието си през нас да минава тръбата от Турция. Изразиха съжаление, че вместо ние да продаваме, ще вземаме от Турция, но уточниха, че са наясно за натиска от Европа", разказва пред в. "24 часа" председателят на парламентарната икономическа комисия Петър Кънев, който е част от българската делегация.

Русия отдава голямо значение на преминаването на газопровода "Турски поток" през страната ни. "В ход е проект за разработване на национална газова транзитна мрежа в продължение на "Турски поток". Отдаваме голямо значение на развитието на този проект и го подкрепяме, казва руският министър на енергетиката на Русия Александър Новак, който също участва в срещата.

Новак припомня, че сътрудничеството между София и Москва в газовата сфера е от повече от 40 години, а обемът на доставките на руски газ от началото на 2019 г. до 15 май е 11.2 млрд. куб. м., предаде агенция "Фокус".

Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" е неизбежна, ще продължим да разчитаме на Русия за армията си

Икономическото сътрудничество с Русия трябва да се развива въпреки санкциите и контрасанкциите, особено в сферата на енергетиката. В мо...

Румен Радев е информирал Путин за задвижването на процедурата за АЕЦ "Белене". Руската страна не е склонна да участва в проекта АЕЦ "Белене" без държавно участие, а по отношение на газовите доставки ще се търси по гъвкаво решение за цените. "Обясних, че става въпрос за проект който ще е готов след 10 години и дотогава е труден анализ какъв ще е миксът и цените. Държавата не може да поеме този финансов риск", каза Радев.

"Пред президента руската страна потвърди интерес към АЕЦ "Белене" ако не като стратегически инвеститор, то в строителството и доставката на оборудването. Всички се съгласиха с това, че изграждането на ядрената централа е важно предвид екологичните проблеми в нашите ТЕЦ-ове", посочи Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика