Борисов за санкциите срещу Русия: Няма да противореча на ЕС и НАТО

15857
Борисов за санкциите срещу Русия: Няма да противореча на ЕС и НАТО
Снимка: БГНЕС

Можем ли да променим това – така лидерът на „Атака” Волен Сидеров постави въпрос към премиера Бойко Борисов относно ефекта спрямо България на санкциите на ЕС върху Русия. Можем ли в Брюксел да кажем, че няма да играем тази глупава игра на Вашингтон – вярвам, че България може да го направи, канцлерът на Германия също не е възхитен от тези санкции, каза Сидеров.

Действително санкциите са крайна мярка, съгласи се Борисов. Но като премиер няма да заема различна позиция от общата на ЕС и НАТО, добави той.

Николич: Сърбия няма да налага санкции срещу Русия

Сърбия ще запази неутралната си позиция и няма да налага санкции по отношение на Русия, заяви президентът на страната Томислав Николич,...

Преди време казах, че тези, които публично говореха против санкциите, в Европейския съвет не гласуваха против. Ние сме подкрепили санкциите като член на евроатлантическата общност, но сме казали, че при туризма, селското стопанство губим много, отвърна Борисов. За него обаче се оказа не толкова важно как точно да се изчисли колко губим. Според Сидеров става въпрос дори за над 1 млрд. лева.

Надявам се, че украинската криза ще бъде решена тази година и ще паднат санкции и контрасанкции. Сега е по-трудно и от Студената война, защото границите не са ясно изразени, посочи Борисов. Като доказателство, че ние ценим Русия, премиерът заяви, че предстоят посещения на министрите на икономиката, на енергетиката и на селското стопанство ще отидат в Москва.

В репликата си Сидеров не се съгласи, че не може да се направи нещо извън общата позиция на ЕС и НАТО. Тези организации не са казарма, категоричен беше националистът. Можем да изразим не само мнението си, но можем и да кажем, че България няма да спазва санкциите. Призовете и Меркел, и Оланд, и на другите ръководители в ЕС да го сторят. Някой трябва да каже на САЩ, че води грешна политика, каза Сидеров. Той е сигурен, че заради тежкото икономическо положение на САЩ конфликтът в Украйна няма да се реши скоро. САЩ има нужда от огнища на война, за да потребява 45% от световния БВП. САЩ има дълг от над 1 трилион долара и това доказателство колко зле са нещата във Вашингтон, завърши Сидеров.

Реформите в България

ЕП е на път да приеме резолюция, която може да блокира всякакви връзки с Русия

Европейският съюз трябва да определи специално финансиране за борба с руската пропаганда и намесата през „задни вратички” н...

И аз съм се чудел как може в Кърджалийско да няма вода. Чудил съм се как толкова десетилетия няма България една магистрала от единия до другия край. Чудил съм се и как само 25% от София да има канализация. Коя столица в Европа нямаше метро, освен София – може би само Тирана и Скопие. Но това се налага да се прави. Да, това са задължителни неща. Ако не се направи реформата в енергетиката и токът ще стане нещо, на което тепърва ще се радваме. Така Бойко Борисов отговори на въпрос на червения депутат Мая Манолова по време на парламентарния контрол.

Манолова се обърка при въпроса си, като цитира „старата народна мъдрост” от времената на комунизъм: „Електрификация плюс съдебна власт е равно на комунизъм”. При избухналия в залата смях „острието” на БСП се поправи – не съдебна, а съветска. Червеният депутат визираше, че Бойко Борисов се превръща в премиер-слънце.

По отношение на здравеопазването Борисов защити политиката на правителството с аргумента, че досега никой нищо не е направил. Защо чак сега се правят неща като управлението на болници, попита премиерът. Със същия аргумент Борисов защити и политиката в образованието, където чак сега се прокарвала мярка като дуалното обучение.

Логично Манолова не се съгласи, защото ГЕРБ били управлявали четири години преди сегашния мандат. Тя цитира какво се разбира под здравна реформа – купуваме линейки и апаратура.

Естония настоява да не се отменят санкциите срещу Русия

Рано е да се отменят санкциите на Евросъюза срещу Русия, заяви естонският премиер Таави Рийвас, цитиран от ТАСС. Той изрази позицията ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика