Борисов: Занимаваме се с изтребители, а не с доходите на хората (ВИДЕО)

7223
Борисов: Занимаваме се с изтребители, а не с доходите на хората (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Най-важното е дисциплинирането на банковия сектор. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на 13-ата годишна среща на бизнеса с правителството, на която се очертава пътят пред страната ни към еврозоната и ефектите от въвеждането на единната валута.

От една година се занимаваме с изтребители, а не с доходи и с това, което ще докара просперитет на хората“, заяви Борисов още в началото на изказването си.

Лидерът на ГЕРБ не пропусна да отговори на БСП и президента Румен Радев. "Да обвиниш българското правителство, че прави далавера с Тръмп и САЩ!? Това възможно ли е? Не. Благодаря. Но в България крадецът вика "Дръжте крадеца". Ние си пазим институциите. Спазваме Конституцията. Най-важните решения - в парламента. Ако някой иска режим, да го направи. Ние искаме демокрация и я спазваме", бяха точните думи на Борисов, който се възмути как се говори за упадък на демокрацията, като "ние два пъти сме им занасяли оставка".

Според премиера темата за въвеждането на еврото като официална валута в страната е изключително важна, а в нея влизат и възможните ефекти от това върху държавата, потребителите и бизнеса.

„Критиците към присъединяване на България към Еврозоната казват, че щели да се вдигнат цените. Да де, но държавите, на които искаме да приличаме, всичките са с евро. Второ – бих задал контравъпрос. Кои се плашат от въвеждането на еврото и защо? В банковия съюз и еврозоната нито централните банки, нито банките в съответната държава могат да си позволяват волности. Защо ни е страх тогава да дисциплинираме този сектор? Той е толкова важен за всеки един от нас“, категоричен бе още премиерът, цитиран от БГНЕС.

Той подчерта, че присъединяването на страната ни към еврозоната ще доведе до редица благоприятни ефекти, сред които по-ниски лихви по кредите, стабилна банкова система и много други.

„Ние, и като партия, и като правителство подкрепяме този път. Дисциплина, сигурност, прозрачност. И срещу пране на пари, и срещу лоши кредити, както и всички останало. Президентът на Франция Макрон какво ни каза: „Когато сте в този „клуб“, ние сме сигурни, че в България всичко е добре като банкова система“, посочи още Борисов, изразявайки задоволство от оценката на зам.-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, който даде положителна оценка за това, че страната се движи добре по пътя към еврозоната.

Според Борисов има много възможни сценарии за развитието на Европа, а в момента е модерно да се говори срещу европейската бюрокрация, която според мнозина е раздута и работи тромаво. „Ако някой с малко опит в управлението седне и се замисли как може да координираш 28 държави, всеки със своите интереси и проблеми, без тази администрация, аз не си го представям“, смята Борисов.

Той допълни още, страната ни се възползва максимално от европейската солидарност и по времето на управлението на ГЕРБ е работено с всички еврофондове, без нито един от тях да бъде спиран. Нашите показатели са едни от малкото в Европа, които показват дисциплина и това се отчита, категоричен бе премиерът.

Като част от темата за евросредствата, Борисов говори и за АМ "Хемус", която щяла да е река, по която да текат инвестиции към Северна България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика