Президентът поиска смяна на системата и разследване на "отбягвания кръг на властта"

7106
Президентът поиска смяна на системата и разследване на "отбягвания кръг на властта"
Снимка: БГНЕС

В два от случаите, в които наложих вето, Народното събрание тихомълком оттегли това, което искаше да приеме, което ме кара да вярвам, че подходът е правилен. Броят на наложени вета (общо 7 тази година) не е от значение, важен е инструментът като подход. Това изтъкна като основна теза в отчета си за две години като президент държавният глава Румен Радев, според който "България се намира в критичен момент от своето развитие".

Ако не извършим радикална промяна на политическата среда и политическата система, сме обречени, предупреди Радев, защото съществува омагьосан, затворен кръг. Според него механизмите за контрол над властта трябва да бъдат разширени – какви пари харчат политиците, имат ли свързани лица, какви са имотите им и активите им в България и чужбина. Безкомпромисно наказателно преследване на корумпираните и грабителите, заяви Радев и отправи апел към правоохранителните органи (КПКОНПИ, МВР, прокуратура) "да навлязат в старателно отбягвания кръг на властта". Ако това не стане, разпадът ще продължи, а търсенето на справедливост може да излезе извън рамките на закона, предупреди държавният глава. Който иска да управлява, трябва да посочи високообразовани и компетентни хора – ако партиите искат да се видят на политическия хоризонт, трябва да се чистят от некомпетентни кадри с властови амбиции, е тезата на Радев.

Да, бих подкрепил нов политически проект, ако отстоява определени ценности, заяви още Радев и поиска промяна на Изборния кодекс и премахване на "втория секционен протокол", в който имало много манипулации. Дали ще се потърси увеличение на правомощията на президента зависи от обществото и обществените процеси, продължи българският президент. Ако и следващия парламент излъчи компромисна управленска коалиция или безпринципна управленска коалиция, това ще бъде последното раздаване на картите в настоящата система, предупреди Радев. А относно идеята да има референдум за промяна на политическата система, държавният глава коментира, че настоящето законодателство е голяма пречка и бариера пред успешното използване на "този мощен инструмент".

Две години на "Дондуков" 2: Какво разбрахме за президента Радев?

Какъв държавен глава е Румен Радев? Надпартиен, опозиционер, патриот, носител на промяна, любимец на народа? Анализаторът Даниел Смилов...

Не виждам база за сътрудничество с правителството, произнесе и сакралните думи Радев, според когото изпълнителната власт погазва закони при определени процеси на взаимодействие между властите.

Българският президент смята, че демокрацията е в опасност, че свободата на словото е обект на преследване. Последните изтъкнати критични гласове в българския ефир се притискат, каза още той, и даде и примери - "не визирам само г-жа Йончева", добавяйки и името на Валя Ахчиева, като постави въпроса защо управляващите по времето, когато Йончева взема пари от КТБ (първото правителство на Бойко Борисов), не са разкрили същността на вършеното в банката. Радев посочи като негативен момент промяната на закони през преходни и заключителни разпоредби, както и че лобисткото законодателство блокира гражданския интерес. Има липса на прозрачност и отчетност в управлението – всичко се прави с "опипване" що се отнася до отпускане на средства от правителството, е тезата на държавния ни глава. Той даде пример – обществото не реагира на 500 млн. лева без обсъждане за язовирите ни, защо да не се дадат 1,35 млрд. лева на "Автомагистрали".

Формирам Съвет за стратегическо развитие на България, с участието на интелектуалци и експерти, подчерта Радев и добави, че съставът щял да стане известен идните дни, като ще издаде указ за формирането на органа. Относно правомощията му, държавният глава уточни - той ще предложи идеи, но те трябвало да бъдат подкрепени от хората. Тази идея - за експертен поглед и ускорено развитие на България, беше лансирана в коледната реч на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а преди него тезата беше застъпена и от Сдружение "Инициатива Единение", чието лице е бившият ръководител на БАН Стефан Воденичаров, който е на мнение за широко обединение около национални цели от две години насам.

Румен Радев обърна специално внимание на модернизацията на българската армия, като заяви в прав текст, че "порочната комисия" в Народното събрание (НС) блокирала процеса, а решението на правителството и НС (да преговаряме само за F-16) показало накъде отиват нещата. Президентът добави, че има фатално закъснение по договори за осигуряване на резервни части и поддържка специално за ВВС. Нальотът остава опасно нисък и рискът от авиационни произшествия ще продължава да расте, сигурен е президентът и бивш командир на ВВС. Той е сигурен и, че общият проект за модернизация на армията (нов изтребител на ВВС, нова бронирана машина за пехотата и ремонт на фрегатите ни за флота) не е достатъчен и всъщност представлява фрагментиран подход. Радев не пропусна да наблегне и на това, че уж като държава обявяваме конкурс за нов изтребител, а го предрешаваме. Правителството на "европейска България" твърди, че този антиевропейски избор е геостратегически, заяви Радев, наричайки конкурса "бутафорен". Защо се възмущаваме тогава, че не ни пускат в Шенген и еврозоната – въпрос на доверие, което не се печели с неуморна декламация на евроатлатническите ценности, добави Радев, според който тази "декламация" всъщност отчуждава българите от европейския път и ни обръща към Третия свят.

Вместо предприемачество и инициативност, се стимулират бизнес кръгове чрез протекции и скандални обществени поръчки, а лобисткото законодателство заглушава все повече инициативността, заяви още Радев и определи като "мантра" думите за икономически растеж, които не можели да заглушат демографската криза и изчезването на чуждестранните инвестиции.

Плевнелиев: Крайно време е Румен Радев да смени ролята си на опозиционер и да бъде президент

Бившият държавен глава Росен Плевнелиев изнесе лекция на тема "Професиите на бъдещето" пред стотина гости в русенския исторически музей...

Специално за думите на Цветан Цветанов, че през 2012 година Радев заложил на F-16, държавният глава отговори, че за него най-добре било да се купи F-18 Super Hornet, но финансовата рамка за нов изтребител по това време била 700 млн. лева и това било крайно недостатъчно. И напомни, че затова искал повече акцент върху образованието, за да можело "политиците" да четат с разбиране. Никога не съм казвал кой изтребител е по-добър, а съм настоявал за равнопоставена и прозрачна процедура, настоя Радев.

Външна политика

Всъщност Радев започна отчета си именно с темата "външна политика", като посочи 19 събития в 12 държави. Той изтъкна като по-важни посещението си в Сърбия за защита на българското малцинство там. Решени бяха финансирането на българските медии и вписването на женските имена, похвали се президентът.

Радев отбеляза и, че на среща с президента на Турция ясно представил нашата позиция за обезщетенията на тракийските бежанци. На срещата на върха на НАТО поставих въпроса за колективната сигурност и модернизацията на българската армия, а на срещата в Катовице "защитих работните места в българския въгледобив", изброи още президентът.

Българското общество очаква да бъде материализиран огромния потенциал в отношенията с Русия, не забрави да каже Радев. Припомняме, че веднага след тази среща визита в Москва направи премиерът Бойко Борисов, който пред парламента обяви, че Радев отишъл в Москва "да трасира", но не трасирал нищо. Президентът се похвали и с публичната си лекция в Оксфорд, където всъщност намекна за предимствата на авторитаризма.

Румен Радев: Конкурсът за нов изтребител е троен удар по България

"За конкурса за нов изтребител настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор независимо от...

Вицепрезидентът Илияна Йотова пък поиска реформа на няколко закона, начело със Закона за българите в чужбина – най-вече защото има опасност българския език да изчезне в исторически диаспори. Искаме ново училище в Одеса, но допуснахме да се затвори българското неделно училище в Будапеща, даде пример тя и посочи, че в някои американски щати вече млади хора имат документ, че са двуезични – заради легални обучения по българские език. И пожела да бъде създаден Национален фонд за българските училища зад граница, който да е част от Фонда за подкрепяне на българите зад граница.

Вицепрезидентът поиска и цялостна реформа на Закона за българското гражданство и се обяви изцяло против практиката да се дава гражданство срещу инвестиции.

Йотова видя голям проблем и с бюрокрацията и посочи като първа цел демографската криза, чието решение ще е решение и на бъдещия ни икономически просперитет. За тази цел обаче трябва национално обединение, смята тя. И поиска за евроизборите да има единение в политическите програми що се отнася до включването ни в европейския начин на живот на системно ниво. Няма да позволя да се създаде Интернационал на интернационалистите, увери Йотова, която вижда патриотизма като част от обединението на Европа.

Интересен факт е, че на конкретен въпрос дали вижда пропуски в своята политика, Радев не отговори твърдо "да" или "не".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика