БСП и ДПС унищожиха Закона за избор на Велико народно събрание

35502
БСП и ДПС унищожиха Закона за избор на Велико народно събрание
Снимка: БГНЕС

Новият Изборен кодекс е най-голямата законодателна катастрофа в последните 25 години. И не защото се появиха проблемите с ЦИК, а заради практическата отмяна на Закона за избор на Велико народно събрание. Това заяви конституционният съдия професор Георги Марков в интервю за Агенция "Фокус".

„Този Изборен кодекс, тези две партии, които го приеха, си позволиха да направят нещо, което никой досега не си е позволявал – да отменят Закона за избор на Велико Народно събрание”, подчерта проф. Марков.

Цачева и Манолова пренесоха битката от сутрешните блокове в парламента

Сблъсъкът ГЕРБ - БСП относно ЦИК продължи с пълна сила и на днешното парламентарно заседание. Основни действащи лица станаха остриетата...

Законът за избор на Велико Народно събрание беше приет 1990 година чрез един невероятен обществен консенсус. Милиони български граждани вечерта не спаха, за да гледат дебатите на кръглата маса и начина, по който ще се проведат изборите за Велико Народно събрание, а именно 200 депутати да бъдат избрани по партийни листи и 200 да бъдат избрани мажоритарно, допълни той.

Проф. Марков посочва, че на никой досега не му е минавало през главата да отменя този закон – дори Иван Костов, който имаше абсолютно мнозинство, като спечели изборите, дори царят, който дойде на такава голяма вълна с 2 милиона избиратели, дори Бойко Борисов, който 7 пъти бие БСП на избори.

„Вижте преходните разпоредби – този закон е отменен и в една глава в Изборния кодекс са сложени изборите за обикновено и за Велико Народно събрание, като разликата е много голяма в правомощията и функциите. Без да го има в предизборната платформа на нито една партия, без да има обществен дебат, се приравнява изборът на обикновено и на Велико по една избирателна система – пропорционална. Т.е. ако се свика след 2-3 месеца или догодина Велико Народно събрание, то ще бъде избирано единствено и само по партийни листи. Такова безобразие никой, пак казвам сега, не си е помислял да направи, а те го прокараха”, възмутен е Марков.

По отношение на ЦИК бившият конституционен съдия заема позиция в защита на ГЕРБ, която счита за принципна и не заради Бойко Борисов.

Борисов: Ще оспорваме изборите, ако нещата с ЦИК не се променят

Категорично ще оспорваме резултатите от изборите, ако ситуацията в ЦИК остане такава. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Искам ...

„Никой не може да промени или да се опита да обсеби вота на българските избиратели, той е такъв, какъвто е. Глас народен - глас Божий. По този вот победилата на изборите е партия ГЕРБ, за това автоматически на тази партия, тъй като сме парламентарна демокрация, ѝ се полага председателското място в парламента и председателското място в ЦИК. Не защото се казва ГЕРБ, а защото е победила на изборите”, каза още проф. Марков.

По думите му, фактът, че ГЕРБ няма представител в ръководството на ЦИК като спечелила изборите партия е нещо, което в 25-годишната ни история никой не бе си позволил. Централната избирателна комисия трябва да бъде конституирана от 19 души, тя не може да действа без да е изцяло попълнен нейният състав, защото законът изисква тя да е от 19 души, а не от 18, допълни проф. Марков.

Проф. Марков каза още, че законът е писан много лошо. „Какво са мислили да напишат е едно, а какво са написали - друго. Но в него пише, че председателството трябва да е от четирима души, като никоя партия не може да има по двама души. БСП и ДПС направиха така, че да няма един зам.-председател на ЦИК, защото според тях президентът бил сбъркал като е попълвал своята квота в ЦИК. Президентът не е сбъркал, той се е ръководил от резултатите на изборите, които са, че ГЕРБ е победила БСП с близо 4% и това е вотът на българския избирател”, заяви проф. Марков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика