БСП няма да избира нов лидер преди събора на Бузлуджа

26219
БСП няма да избира нов лидер преди събора на Бузлуджа
Снимка: БГНЕС

Конгресът на БСП няма как да бъде свикан преди националния събор на партията на Бузлуджа. Причината - за това бил необходим един месец, а между предстоящия съботен пленум на левицата и последната възможна дата за конгрес - 26 юли, имало само три седмици. Това обясниха пред в. "Труд" членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на "червената партия".

Това на практика означава, че на Бузлуджа като лидер на БСП ще се качи Сергей Станишев. Според запознати обаче на събора на историческата поляна той може да посочи свой наследник на "Позитано" 20. Сред най-спряганите имена за поста са тези на шефа на парламента Михаил Миков и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. 

Найденов отрече да е кандидат за председател на БСП

Не изключвам варианта на заседанието на БСП повдигането на въпроса за свикаване на конгрес на партията. Това каза министърът на отбрана...

Мълчанието на Станишев по въпроса какво ще се случи на пленума в събота обаче нагнетява съпротивата срещу него.

Софийската и още няколко организации на столетницата искат той незабавно да подаде оставка, а новият партиен лидер и ръководството да бъдат избрани преди сбирката на Бузлуджа, която е насрочена за 2 август. На "Позитано" 20 обаче валят и декларации в подкрепа на Станишев от различни градове, сред които Пловдив и Видин.

"Ако има конгрес преди изборите, което е по-малко вероятно, той ще бъде най-рано в края на август", коментираха от ИБ. Самите членове на ръководството ще разберат какво е решението на Станишев в събота сутринта, когато ще се съберат преди пленума.

От "Позитано" 20 вчера отхвърлиха хипотезата, че лидерът може да направи вътрешнопартийно допитване кога да се събере конгресът. Мотивът - нямало време и ясни правила за такава анкета. Ако все пак се стигне до този вариант, това на практика ще значи, че лидерът ще се опита да мотае събирането на висшия партиен форум.

Мая Манолова: БСП е единствената демократична партия

"Законът за МВР вече влезе в сила от 1 юли, така че смятам за абсурдно да може да бъде отложено във времето неговото действие. Също т...

Днес и утре на "Позитано" 20 ще продължат да бъдат в пълно неведение за предстоящите промени в Изпълнителното бюро на партията, тъй като Станишев ще бъде в Брюксел.

Вчера в кулоарите на парламента социалисти коментираха, че той ще остане обикновен евродепутат и няма да се бори за по-високи постове в Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика