X
 
 

БСП предлага възможност за обжалване на актове на прокуратурата пред съда

836 0
БСП предлага възможност за обжалване на актове на прокуратурата пред съда
Снимка: Actualno.com/Тодор Маргаритов
Внасяме промени в НПК днес, с които предлагаме да се наложи контрол върху безконтролни досега актове на прокуратурата.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, предаде Агенция „Фокус“.

Протестиращи искат Румен Радев да сезира КС за избора на Иван Гешев

Пореден протест срещу избора на Иван Гешев за нов главен прокурор се състоя в центъра на София, предаде БГНЕС. Неправителствената орга...

"Знаете, че много време в българското общество се води дискусия за необходимите промени в съдебната власт, за правомощията на прокуратурата и главния прокурор. Много пъти ние сме отстоявали позицията", посочи Нинова.

Предложението което внасяме, ще онагледя с един пример: отказите на прокуратурата да образува досъдебно производство.

Това означава, че ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини - субективни, икономически, политически, лобистки, този процес приключва.

Той е затворен в рамките на прокуратурата и до главния прокурор. Това създава чувство за несправедливост у хората и предпоставки за произвол. Ето защо принципно и от доста време ние отстояваме налагането на контрол върху действията на прокуратурата. Внасяме предложение този контрол да се осъществява от независимия български съд", каза още Нинова.

Тя поясни, че предложението е всеки може да обжалва действията на прокуратурата пред съда.

Защо половин година прокуратурата размотава "Ало, Банов съм"?

Вече половин година прокуратурата държи на трупчета проверката по случая "Ало, Банов съм", свързан с министъра на културата Боил Банов ...

"Смятаме, че това е възможност чрез закона да се създаде рамка, в която да не се допускат произволни действия, злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възстанови в голяма степен чувството на справедливост у онези, които очакват истинско правосъдие в България.

Днес това вече е факт. Внасяме го в деловодството. Това многократно е поставяно като въпрос и е дискутирано от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от осъдителни решения на съда на Страсбург", изброи лидерът на БСП.

Тя посочи, че БСП е провокирана да направи това предложение от широкия консенсус от европейска страна и тук в България. "Също така очакваното становище на Венецианската комисия очакваме да е положително. Когато за пръв път го заявихме, това беше посрещнато много враждебно.

Днес с много разговори и дискусии и срещи, сме убедили и хората, и обществото, и институциите, че това е абсолютно належаща промяна, за да бъде прокуратурата на равнището, на което очакват хората", подчерта Корнелия Нинова.

Попитана защо БСП не предлага възможност за разследване на главния прокурор, Нинова посочи, че предложенията на партията за промени в НПК е и способ за това.

Знаково име реши да напусне прокуратурата

Едно от известните имена в прокуратурата обяви, че напуска системата. Става въпрос за Андрей Янкулов, който беше зам.-вътрешен министър...

"Когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство и т.н.", допълни още Корнелия Нинова.

Тя посочи, че БСП ще търси подкрепа от останалите парламентарни групи. "Ще търсим разговори с колегите. Отворени сме и търсим подкрепа, защото това е вече изключително необходимо на българското общество", уточни още Нинова.

Actualno.com

Етикети: