БСП ще има повече от 7 дни да предложи правителство - да или не? Говори доц. Киселова (ВИДЕО)

5258

"Не мисля, че са много хора, които Радев е назначил в предишните си три служебни правителства и са избрали пътя на политиката. Радев е човек на динамиката и предполагам, че ще извади нови лица", това сподели преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова за Actualno.com във връзка с връчения трети мандат за съставяне на правителство в рамките на 47 парламент на БСП, както по темата и кога биха могли да бъдат парламентарните предсрочните избори.

За Киселова най-ярките политически фигури от служебните кабинети са се включили активно, но може да се очаква, че част от хора, които са били и в предишните служебни правителства на Радев, отново ще влязат в бъдещо служебно правителство.

Конституционалист: ГЕРБ нарушиха основния закон, когато връщаха мандата

ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от президента втория проучвателен мандат. Това каза пред БНР спе...

След като парламентарната група на БСП получи третия мандат, те от своя страна трябваше да предложат кандидат, на който президентът да връчи проучвателния мандат, за да се опита да състави правителство. Това се оказа Георги Свиленски, който обаче до момента по никакъв начин не е обсъждан като бъдещ кандидат-премиер. Според доц. Киселова, "първият знак ще бъде кой ще е кандидатът за министър-председател". Едва след тогава може да се говори за приоритети на евентуалния кабинет, допълва още преподавателят по конституционно право.

Според Киселова връченият мандат от Радев на БСП не е усилие парламентарната група да се провали, а точно обратното. Третият мандат може да охлади "малко горещия тон, на който станахме свидетели".

Дали до 25-ти юли БСП трябва да представи проектокабинета си?

Според преподавателя по конституционно право между юристите има спор как се разполагат сроковете. Единият прочит е, че президентът има 7-дневен срок по смисъла на 3 ал. чл. 99, че президентът трябва да определи и парламентарната група, а тя от своя страна кандидата. Другият вариант е президентът да определи групата, групата да има 7 дни да определи кандидата за премиер и той да има още 7 дни, за да представи структура и състав на бъдещия кабинет. Това може да се окаже по-вероятно.

Ако предложения министър-председател се върне с неуспешен проучвателен мандат, държавният глава ще бъде вече в задължение да разпусне Народното събрание. Експертът споделя, че е разумно Румен Радев да разпусне Народното събрание считано от 2 август, за да може да се проведат изборите на 2 октомври.

Румен Радев: До простите истини се стига след морално съзряване и смирение и това е пътят

България отбелязва 185 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Кулминацията на честванията е в Карлово, където се п...

Влиза ли в правомощията на служебен кабинет да стартира разговори за нов дългосрочен договор с "Газпром"? Ако няма мнозинство в следващия парламент, експертно правителство или коалиция на малцинството ще бъде ли възможно? 

Всички тези отговори може да чуете от доц. Киселова във видеорепортажа.

ОЩЕ: Нинова потвърди тезата на доц. Киселова на практика

Радев връчи третия мандат за кабинет на БСП (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България". Дъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Бивш министър на икономиката и индустрията ще води листи на ПП-ДБ

Председателят на СДС вижда ДБ, но не и ПП като опция за бъдещо управление

Депутатите заседават извънредно

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика