БСП: Срамно е, че за Левски има 8 реда в учебниците, ГЕРБ - те не са наши

7556
БСП: Срамно е, че за Левски има 8 реда в учебниците, ГЕРБ - те не са наши
Снимка: Личен архив във Фейсбук

За пореден път критики към съдържанието в учебниците отправи БСП. Този път бяха посочени примери от материала по история в гимназиалните класове. Левицата отново отправи искането си да се използва по един учебник по всеки предмет, а издателството да е държавата.

"10 клас история за Христо Ботев. "Под влияние на анархизма той отрича държавата", пише в учебника. Казвате на децата, че Ботев е анархист, а борбата за социална справедливост е утопия. Нищо не пречи и в учебника за 7-и клас по история да има за мъченическата смърт в Батак само едно изречение", каза Веска Ненчева.

Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни

В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни -заедно можем да направим промяна и да съхраним българщината...

Тя посочи, че в учебниците Руско-турската война не е освободителна, а само война. Няма и дума за геноцида в Одринска Тракия. Няма нищо написано за българите от Западните покрайнини.

Турското робство вече не е "османско", а "чуждо владичество". Хайдутите само се споменават. За делото на Левски има само 8 реда. Липсва и хан Омуртаг. Липсва разказът за патриарх Евтимий, каза още Ненчева и нарече това "изкривяване на историята".

Създаването и производството на учебници се превърнало в печалбарски бизнес, каза още Ненчева и добави, че оценяването на учебниците ставало набързо, а много учители не ги ползвали. Вместо това раздавали собствени материали под формата на ксерокопия на децата.

"Изход има, пълен преглед на учебните програми и съдържание. Един учебник по предмет за клас. Веднага попитахте кое издателство ще ги издава. Ще ги издават държавните институции", каза още депутатката от БСП.

Учебниците не са на ГЕРБ, недалновидно е да се вадят цитати от тях, заяви в отговор депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по образование и наука Милена Дамянова в декларация от името на група.

Скандал между БСП и ГЕРБ в парламента за учебниците и историята

Остри реплики си размениха БСП и ГЕРБ в пленарната зала по повод качеството на учебниците. Тон даде соцлидерката Корнелия Нинова, коят...

"Политиката изисква две неща: зрялост и отговорност. Доста обидно е за толкова години опозицията да не научи, че има сектори, за които е напълно недопустимо да се говори непрофесионално.

Няма предизборни кампании, които да си заслужават да изсипеш толкова много неистини, да подцениш усилията на толкова много учители, учени и експерти и да пренебрегнеш труда им", заяви още Милена Дамянова, цитирана от Фокус.

Според нея е твърде жалко, че се хаби парламентарно време за подобни речи.

"Образователната система и учебниците обаче не са на ГЕРБ. Не е опитно поле за партийно говорене. Подобни приказки нарушават доверието на гражданите. От БСП твърдят, че образованието щяло да бъде приоритет. Уважаеми колеги, образованието вече е приоритет и то от вчера и то не от днес.

Най-сетне: България има силна опозиция

Въпреки че политическата интрига винаги се върти около това кой ще бъде на власт, има сериозен риск да изпуснем голямата новина. Тя не ...

Да, благодарение на безкрайно многото усилия от страна на ГЕРБ, на цялото управляващо мнозинство да поддържа политика на устойчивост в системата. Твърде плоско е да говорите за един учебник. Твърде недалновидно, да не кажа глупаво, е да вадите цитати от учебниците, с които да илюстрирате колко зле бил образователния процес. Кого заблуждавате с тях? Учебниците са публични", заяви още Дамянова.

Тя каза, че онзи ден лидерът на БСП е направила публичен гаф.

"Не приемам за сериозно твърдението, че пътят на образованието във века на дигиталните технологии, на креативните идеи, на социално отговорните хора минава през посланието - ще се оправим с един учебник, с връщането на двойките, с модела учителят преподава - ученикът мълчи. ГЕРБ винаги сме имали ясна позиция, ясен ангажимент", заяви още Дамянова.

Още: Нинова: В учебниците има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на децата ни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика