Бюджетна комисия раздаде смело пари за заплати, ще има и за полицаите

5971
Бюджетна комисия раздаде смело пари за заплати, ще има и за полицаите
Снимка: iStock

Въпреки отпора на финансовия министър Асен Василев, парламентарната комисия по бюджет и финанси заложи в бюджета за 2023 година увеличение на заплатите на служителите в МВР.

Според приетите на второ четене предложения заплатите във вътрешното министерство ще се вдигнат с 10%, включително на някои длъжности с допълнителни 100 лева. Предвидени са и допълнителни средства за служителите в ДАНС. С допълнителните средства частично ще се компенсират служителите в сектора на сигурността за положените от тях усилия.

Предложенията на ГЕРБ-СДС и ДПС са на стойност общо 157,2 млн. лв. От "Продължаваме промяната - Демократична България" предлагат също 150 милиона лева за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на МВР, смятано от 1 август 2023 г. От "Възраждане" предлагат допълнително финансиране в общ размер на 155 381 600 лв.

Внесените 4 предложения бяха приети с условието в последващия доклад на комисията те да се обобщят и да се изгладят редакционно.

Ръст на заплатите за всички от сърце

В частта за Министерство на правосъдието бяха приети две предложения, които също ще бъдат изчистени преди гледането им в зала. Едното е от "Продължаваме промяната - Демократична България", които предлагат увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на правосъдието - за Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и за Главна дирекция "Охрана", считано от 1 август 2023 г. - 11 000 050 лева. Още: На комисия: Депутатите одобриха 36 млн. лв. за спешните медици и РЗИ

Другото предложение е от ГЕРБ, ДПС и "Продължаваме промяната - Демократична България", които предлагат допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) със сума 8 325 000 лв., както и допълнителни разходи за 10 на сто увеличение на заплатите на служителите в Главна дирекция "Охрана" със сума 2 725 000 лв.

Прието беше и предложението на "Продължаваме промяната - Демократична България" за увеличаване на възнагражденията за персонала в системата на Министерството на финансите - за Националната агенция за приходите и за Агенция "Митници", считано от 1 август 2023 г. - 25 милиона лева.

Депутатите от бюджетната комисия подкрепиха предложението на Христо Гаджев от ГЕРБ със 75 млн. лева да бъде увеличен фонд "Работна заплата" на Министерството на отбраната.

Прието бе и предложението на Венко Сабрутев (ПП) за допълнителни 1,5 млн лева за БНР за увеличение на възнагражденията на персонала, считано от 1 август 2023 г.

Прието бе и друго предложение на Венко Сабрутев да бъдат предвидени 20 млн. лева за компенсации за земеделските производители заради унищожената им продукция от падналата слана в началото на година. Комисията прие предложението на ГЕРБ да се предвидят 8 млн. лева за ръст на възнагражденията в БАБХ и Агенцията по горите. Още: Манолов, КТ "Подкрепа": Бюджет 2023 е инерционен, сериозният разговор е за 2024 г.

Култура и образование

Комисията подкрепи предложението на Вежди Рашидов, в което се предвиждат разходи в размер на 30 млн. лв. за реализиране на културни инициативи, целеви програми и творчески проекти в областта на културата на конкурсен принцип. Средствата са разпределени в три направления.

Подкрепено беше предложенията на Жечо Станков и група народни представители в бюджет да бъдат заложени 220 000 лв. за създаването на Фармацевтичен факултет в Университета "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас и 1,5 млн. лева за стартирането на строителството на Многопрофилна болница за активно лечение на детски болести "Св. Анастасия" в Бургас.

Намаленo ДДС 

Комисията не прие предложението с вносители Павела Митова и група депутати за премахването на сегашните намалени ставки по ДДС, с които вносителите бяха разчели, че очакваните приходи до края на 2023 г. ще са в размер на 152,4 млн. лв. Още: Василев: Бюджетът не затяга коланите. Депутатите да решат дали да вдигат заплати избирателно

С тези допълнителни приходи би могло да се направи увеличение на възнагражденията в Спешна медицинска помощ, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция за борба с градушките, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури и Селскостопанската академия, коментира Тошко Йорданов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Военният министър иска България да се настани в европейската отбранителна база

"Продължаваме промяната" за пенсиите: Ограбване на българския народ няма да мине

Какво свършиха депутатите от 49-ото Народно събрание?

Заявления за гласуване в чужбина се подават само до утре

С 30% активност на 9 юни сливането на власт и корупция е гарантирано*

Колко от младите българи ще гласуват на евровота, според Евробарометър

Самолетите F-16 Block 70 ще се поддържат изцяло у нас

Радан Кънев свали Волгин на земята: ЕС няма армия, за да я праща в Украйна

Министър Коритарова: Първият участък на АМ "Хемус" ще е готов до края на годината

Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика