Българи в чужбина настояват за гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване

4614
Българи в чужбина настояват за гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване
Снимка: iStock/Guliver

Да бъдат въведени гласуване по пощата, електронно гласуване и машинно гласуване - това искат българи, живеещи в чужбина, обединени в инициативата "Заедно будни".

Припомняме, че след вчерашния маратон в Народното събрание бяха приети редица промени в Изборния кодекс, включително за машинното гласуване, но то беше ограничено само за територията на България. Най-голямата промяна обаче е промяната на системата - тя ще влезе в сила при редовни парламентарни избори, без да е напълно ясно каква система ни чака! По отношение на гласуването по пощата, имаше предложение на "Има такъв народ" да се направи, "ако е възможно", но засега депутатите не считат, че е възможно.

Ето какво пише в писмото, изпратено от "Заедно будни"

Вие сте избраниците на народа в 45 Народно Събрание и имате привилегията да ни представлявате. От Вас очакваме да защитите конституционното право на глас на всички български граждани в България и по света. Ваш дълг е да гарантирате изконното право на глас на всеки пълнолетен българин.

Това, което научихме от отминалите парламентарни избори в извънредните условия на пандемия, е, че организацията на изборните секции по света бива изнасяна на плещите на хиляди доброволци, които полагат неимоверни усилия да изпълнят задълженията си по сложен, дискриминиращ срещу сънародниците ни по света и отнемащ много време аналогов процес, изискващ многобройни подписи, печати и заверки, които са електронизирани в 21-ви век и което излишно усложнява правилата и практиките на процеса за гласуване. Ние, участниците в този процес, искаме да направим всичко възможно този абсурд да не се повтаря - нито в близко, нито в далечно бъдеще. Снимките на километричните опашки пред много от секциите по света трогнаха всички. Дами и господа, нека не допуснем отново това.

Да се организират избори в чужбина е неимоверно сложно. Извън България не са предвидени постоянни списъци на гласуващите. Всеки избирател трябва да се регистрира наново при провеждането на избори. Прогнозите за броя на гласоподавателите по места са трудни, инфарктните ситуации в деня на изборите - неизбежни.

И все пак ние, гласувалите в тези екстремни условия, бяхме по-привилегировани от хилядите други българи по света, за които разстоянията до най-близката секция се оказаха непосилни.

Дистанционно гласуване по пощата - електронно и машинно гласуване има от десетилетия в повечето от страните, в които живеем. Изтъкване на аргумента, че някога, някъде този процес не е успял, е несъстоятелно. Опитът ни досега показва, че сегашната система не работи, стотици хиляди желаещи не успяха да гласуват.

Обособяват отделен избирателен район за българите в чужбина

Българите в чужбина ще гласуват в отделен избирателен район. Той ще е с номер 32, решиха депутатите днес окончателно с промени в Изборн...

Настояваме за промяна на Изборния кодекс и приемане на поправки гарантиращи изконното правото на българските граждани да гласуват. За много от българите в България и по света, живеещи на отдалечени места, дистанционното гласуване е единствената възможност да участват в демократичния процес.

Всички технически проблеми на дистанционно гласуване по пощата, електронно или машинно гласуване, както и организацията на самия процес имат вече добре изпитани решения в други страни.

"Политически зоопарк": Подвиквания, смях и "мяукане" на дебата за машинното гласуване

Маратонът с промените в Изборния кодекс продължава и към този час. Депутатите стигнаха до текста, който предвижда изцяло машинно гласув...

Българите по света настояват да бъдат участници в демократичния процес у нас и смятат, че това е печеливша политика за страната ни.

Призоваваме всички народни представители към далновидност, мъдрост и надпартийност, като държавници - гарантирайте правото на глас на всеки български гражданин, както е предвидено в Конституцията на Република България.

С уважение,

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com