Решено: Гласуване само с машини в секциите над 300 души

4473
Решено: Гласуване само с машини в секциите над 300 души
Снимка: БГНЕС

Изцяло с машини ще се гласува в секциите с над 300 избиратели в страната. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене текстове от Изборния кодекс. Промените бяха подкрепени от 115 депутати. 72 от ГЕРБ и 1 от ДПС бяха "против", а 32-ма бяха "въздържали се", основно от ДПС.

Така машинен вот ще има в 9398 секции в страната.

На косъм не мина предложение на Хамид Хамид от ДПС да се разреши вот на хартия след изрично устно волеизявление пред секционната комисия. То бе подкрепено от 107 депутати, 97 бяха "против" и 18 "въздържали се". Не можем да направим предстоящите избори със същите машини и същата организация, обяви Хамид. И даде пример със себе си – не е успял да гласува с машина, въпреки че е искал.

По изключение хартиени бюлетини ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

Срещу изцяло машинен вот се обявиха от ГЕРБ и настояха да се запази и гласуването с хартиена бюлетина, защото на последните избори 73% от хората са предпочели да гласуват така.

Трябва да се съобразяваме с конституцията, която казва, че българските граждани имат право на общо и равно право на гласуване, обясни шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Гражданите достатъчно дълго време показваха, че едни от тях предпочитат да гласуват с машина, други с хартия. Ако отнемем това тяхно право на избор, ще нарушим конституцията, предупреди тя. И напомни, че именно ГЕРБ е партията, с чиято воля е било въведено гласуването с машина.

Бившата парламентарна шефка Цвета Караянчева разказа, че по нейно лично настояване в предишното НС е било въведено да има вот и с хартиена бюлетина. Тя направи сметка, че ако на 4 минути гласува 1 избирател, за 13 часа могат да гласуват 195 души. А имаме секции по 700 до 1000 души. Тук сме 240 души – значи за един изборен ден няма да можем да гласуваме всички, предупреди Караянчева. И даде за пример президента Румен Радев, на когото били нужни близо 5 минути, за да се ориентира как да гласува на машина.

Освен това машината може да работи на батерия не повече от 2-3 часа, тя трябва да се включи в мрежата, но какво се случва, ако няма ток в това населено място – какво се случва, попита още Караянчева. И попита как ще се осъществи разнасянето на машините в чужбина.

Ако вие бяхте гласували на машина, сега нямаше да слушаме тази тирада. Слушахме го в предния парламент, когато вие създадохте такъв хаос, че хората 2 дни не можаха да предадат протоколите. Избирателите на БСП си гласуваха с машини и нямаха проблем, отговори й червеният депутат Иван Иванов. Не се учудвам с тези ваши твърдения защо дигитализацията на България е на такова нулево ниво, допълни соцдепутатът.

И електрификацията явно е проблем, включи се от трибуната зам.-председателят на НС Кристиан Вигенин, който води тази част от заседанието на парламента.

Не знам защо се опитвате да им обяснявате какви трудности ще срещнат те и президента, които ще правят изборите. Има една мисъл – никога не пречи на опонента да греши, обърна се към Караянчева колегата й Тома Биков. Те ще са виновни, ако една машина не сработи. По-добре да им бяхте пожелали успех, каза той.

Георги Свиленски от БСП пък разказа за секция, в която от 780 гласували избиратели, 730 са за ГЕРБ, а от тях 728 са дали вота си с хартия и двама с машина. Искате хартиени бюлетини, защото само така можете да печелите избори. Въведат ли се машините, дойде ли честността в изборите, ГЕРБ не може да спечели не първото място, но и да мине 4-процентовата бариера, закани се Свиленски.

Любен Дилов от ГЕРБ пък поиска да бъдат дадени на избирателите повече възможности за гласуване. „Ами ако религията не ми позволява да пипам машина. Ако съм пастарянец – да не гласувам ли. Нали се опитваме да дадем повече възможности и да вкараме повече българи в този процес“, попита Дилов. Според него нямало никаква житейска логика да се опитват да ограничат един начин на гласуване. Той видя и шпионски сценарий: Да не би да има опит да се направи толкова несигурен закон, че след парламентарните избори да се направи опит да има по-дълго служебно правителство, което да прави още едни нови избори наесен.

Да, трябва да има различни възможности за гласуване, но дотук се стигна заради спекулациите с хартията, отговори Свиленски. И даде пример, че на изборите през 2019 г. е имало 600 хил. недействителни бюлетини. Цяла една парламентарна група би останала извън НС, обясни социалистът. Проблемът е, че го има ГЕРБ, в другите държави няма купен и фалшифициран вот. Хората знаят как да гласуват и на хартия, и с машина, въпросът е какво се случва след това с бюлетините при преброяването, критикува Свиленски.

Опорочени ли бяха президентските избори, колко недействителни бюлетини имаше там, попита в отговор Дилов. Според него повече възможности означават повече свобода. Трябва да дадем повече възможности, защото единствения начин да лекуваме демокрацията е с повече демокрация, допълни той.

Червеният депутат Манол Генов пък обвини Цвета Караянчева, че е излъгала, че президентът е гласувал 5 минути. Обяснете на Генов, че президентът дълго време се бави с гласуването, защото се чудеше за коя партия да гласува, отвърна му Тома Биков от ГЕРБ.

Становището на Обществения съвет към ЦИК е, че машинното гласуване е добре да бъде постепенно въведено и за 2021 г. да се продължи и гласуването с хартиена бюлетина, заяви Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя попита как ще се гарантира честността на вота, след като софтуера на машината може лесно да се сменя.

Жесток политически спор за машинното гласуване

Лично аз имам съмнения, че може да се промени машинното гласуване по начина, по който се иска. Това заяви депутатът от ГЕРБ Анна Алекс...

В този момент Любен Дилов отново се качи на трибуната и се оплака, че някой от лявата част на залата непрекъснато мяука. Наистина е месец май, може би се разгонват или така им действат обещанието за мандат, възнегодува депутатът от ГЕРБ. Водещият заседанието Кристиан Вигенин направи забележка на всички, които издават звуци и подвикват от място. И призова за по-организиран дебат, ако депутатите не искат да посрещнат Разпети Петък в залата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да има и хартиени бюлетини и обяви, че е редно гражданите да бъдат улеснени да могат да упражнят правото си на вот. Той подкрепи тезата си с данни на ЦИК от последните избори, според които едва 30% от избирателите в секциите, в които е имало възможност за вот с машина, са гласували по този начин. Машини е имало в около 9300 секции – в 545 от тях няма нито един глас с машина, в други 825 секции така са гласували по-малко от 10 души. Карадайъ обясни, че машинното гласуване не е проблем за ДПС и даде пример отново по данни на ЦИК – в хасковското село Зорница, където има 100% машинен вот, 97% от гласовете са за ДПС. Общината с най-висок процент машинен вот е Сърница и там 82% са за ДПС.

Нека обаче се съобразим с данните от последните избори и е по-добре да има масово машинно отчитане на резултатите, за да се минимизира или елиминира машинния фактор, допълни Карадайъ.

16 страни в ЕС имат гласуване по пощата. А особено в условията на пандемия – това е бъдещето. Затова след машини трябва да се въведат гласуването по пощата и електронното дистанционно гласуване, за да скочи драстично активността, заяви пък Мартин Димитров от ДБ. Не е честно да се говори за дигитализация и 10 г. да не въведете машинно гласуване. Нека за това малко време да хванем бика за рогата и да направим нещо, допълни той.

Според Мария Капон от ИМВ обаче ниската активност с машините била заради липсата на добра сертификация на машините и недоверието на хората в тях. Тя обаче допусна, че трябва да има и хартиени бюлетини, защото на изборите е имало много проблеми с машините. 5 пъти собственото ми семейство имаше проблем с картата, трябва да сме абсолютно сигурни, че ще дадем възможност на всеки да упражни конституционното си право на глас, допълни Капон.

Представителка на Има такъв народ очерта приоритетите пред партията

Ново правителство в старата сграда. Ние от Има такъв народ вече сме тук. Не знаем колко време новото НС ще продължи да заседава, но въ...

Георг Георгиев от ГЕРБ пък видя в дебатите традиционен сблъсък между либералното и консервативното. Ние тук имаме войнстващото либерално, което отрича всякакви постижения на вчерашния ден и умереното консервативно, което разчита на прогреса и вярва в него, но иска да даде и друга възможност, толерантност, обясни той. И се обърна към „Има такъв народ“ с думите: Разбирам стремежа ви да изземете монопола върху всичко лъскаво и цветно от ДБ. Но, отнемайки хартиените бюлетини, ще отнемете на Христо Иванов възможността да гласува въобще, защото на изборите той го направи с хартия. Не отричаме машините и тяхната полезност, но е важно да имаме и втори път да стигнем до избирателите, каза Георгиев.

Ние с нашия екип се борихме през цялото време да дадете разумна възможност за одит на машините. Тогава щеше да има по-висок процент на гласували с машини. Гласувах с бюлетината като политически знак за това, че вие и управлението ви многократно сте доказвали, че дори решението на един проблем може да създаде друг проблем, отговори Христо Иванов.

Суперкомпютърът е на път. Ако бях на мястото на Мария Габриел и президента Плевнелиев, които са радетели за дигитализация, щях да се срамувам от вас. Имам чувството, че тук, в средата на залата, са с чип от Правец 82, скочи Любомир Каримански от ИТН. Той критикува ГЕРБ за плана за възстановяване. И обясни, че машинното гласуване е първа стъпка към електронното. И даде примери с Люксембург, където гласуват изцяло електронно.

Не отричаме машинното гласуване, но не можем да откажем на гражданите да имат опцията за гласуване с хартия, отвърна Даниел Митов от ГЕРБ. Той предупреди, че 1005 машинен вот ще бъде отразен от всички наблюдаващи организации като създаване на проблем за вота. И даде пример, че дори в Естония има хартиени бюлетини.

Имам непрекъснато исторически реминистенции как тук Георги Димитров казва от трибуната: България за няколко години трябва да постигне това, което другите държави вече са постигнали. Тази насилствената модернизация е комунистически подход, критикува Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той обясни, че за изборите най-важното е да има сигурност и хората да са спокойни.

Общественият съвет към ЦИК поиска проверка на проблема с машинното гласуване във Велико Търново

Общественият съвет към ЦИК поиска от главния прокурор да извърши проверка за проблема с машинното гласуване във Велико Търново. Това съ...

Един ден на парламента струва 220 хил. лв. и упражненията в безсмислена реторика не водят до нищо, критикува депутат.

Според Гьоте виждате толкова, колкото знаете. Не ми говорете за хакери, това е престъпление. Виждате такива, защото това можете, критикува ГЕРБ Николай Хаджигенов от ИМВ.

Бюлетини трябва да има напечатани, ако се случи нещо, но като резерва. Иначе 100% машинен вот, обясни Тошко Йорданов от ИТН. И обясни, че ако се извадят гласовете на Борисов от циганските махали, ще се види, че са на хартия. Знаете как се контролират гласовете с хартии, защото го практикувате от години, каза Йорданов.

Свещено право е на избирателя да избере как да гласува, ако иска с крака, това е демокрацията, включи се и Вежди Рашидов. Говорите за суперкомпютър, утре ще има супердепутати. Трябва да дадете на хората да изберат право как да гласуват, въпросът е да им дадем за кого да гласуват, призова той.

С бързо гласуване няма да решим основния въпрос - липсата на доверие в изборния процес, каза Рамадан Аталай от ДПС. То можело да се възстанови само с машинно броене.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика