Без пропорционална система на следващите редовни парламентарни избори

6773
Без пропорционална система на следващите редовни парламентарни избори
Снимка: БГНЕС

Пропорционалната система за избор на народни представители се отменя от следващите редовни парламентарни избори. Не е ясно обаче каква система ще се прилага - мажоритарна в два тура, мажоритарна в един тур или смесена. Това стана, след като със 125 гласа от ГЕРБ и "Има такъв народ" бе одобрен от депутатите вкаран в последния момент от хората на Слави Трифонов текст в преходните и заключителни разпоредби на Изборния кодекс, съобщава 24 часа.

Над час отне дебатът по текста, като по-голямата част мина под знака коя от двете партии повече иска мажоритарни избори. "Сега ще стане ясно кой е за мажоритарни избори, след като ГЕРБ в комисия гласуваха против", даде тон на прерасналия в караница дебат зам-председателят на ИТН Тошко Йорданов. Веднага срещу него се изправи шефката на депутатите от ГЕРБ, която поиска пропорционалната система да се отмени веднага, а не да се чакат следващи редовни избори. Йорданов обаче отвърна, че следващите избори няма да са редовни и няма време за промяна на избирателната система. "Не се дръжте глупаво, или гласувате това предложение, или не", отхвърли той искането на Атанасова.

Борисов пак скочи на партиите в НС, този път за промените в Изборния кодекс и правосъдната система

По време на поредното включване от дома си в Банкя министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пак призова партиите ...

"Недейте да шиканирате", отвърна му обаче Димитър Главчев от ГЕРБ. "Вашият лидер Станислав Трифонов през 2019 г. обяви, че влизате в политиката, за да реализирате идеите на референдума си. Покажете, че има смисъл от вашето съществуване", обърна се той към ИТН. "Не може да се направи за един ден райониране", контрира Тошко Йорданов.

Малко разум в разговора опита да внесе Крум Зарков от БСП, който определи дебата като надлъгване и саботаж от страна на двете партии, подкрепящи мажоритарното гласуване. "Предложеният текст е една фикция и нито гласуване за него, нито негласуване ще промени нещо", подкрепи го и Атанас Славов от ДБ. ГЕРБ обаче припомниха на ИТН, че "Шоуто на Слави" има готово мажоритарно райониране още от 2016 г. И поискаха то да се приложи още на изборите през юли. "От 6 години говорите за мажоритарни избори и нямате готов закон. В текста трябва да се отбележи, че се въвежда мажоритарна система, не каквато и да е", заяви и Росица Кирова от ГЕРБ.

"Безмислено е. Случва се разговор кой е по-мажоритарен", обобщи пък Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри вън!". На финала Хамид Хамид от ДПС пък поиска текстът въобще да не се гласува, защото е внесен между първо и второ четене и е в нарушение на правилника, че трябва да спазва темата на промените, минали първо четене. Това искрено изненада Татяна Дончева, която водеше заседанието. "Е оти ручахте жабетата тука 20 години?", скара се тя на председателката на НС Ива Митева, след като получи от нея потвърждение, че текстът е внесен по този начин. Митева е бивш директор на правната дирекция на НС. "Няма да подлагам на гласуване законодателни еквилибристики", категорична бе Дончева.

Това й решение предизвика искане за 10 минутна почивка, след която председателското място зае Кристиан Вигенин. Той подложи отмяната на пропорционалната система на гласуване и тя бе одобрена. Каква система ще я смени обаче тепърва ще се решава.

На първо четене: Приеха промените в Изборния кодекс на "Има такъв народ" - без мажоритарна система, но с обещание

При предсрочен вот българите зад граница отново няма да могат да гласуват с преференции и да издигат свои кандидати. Създаването на изб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

ЦИК отказа участието на "Атака" на изборите, ето защо

ИТН: Христо Иванов е родител 1 и 2 на Конституцията и се роди "То" (ВИДЕО)

Борисов за ПП-ДБ: Всичко е загубено в отношенията ни (ВИДЕО)

Надежда Йорданова с ясен знак, че ПП-ДБ могат да са в опозиция след изборите

ПП-ДБ: ЕК започна наказателна процедура срещу България заради четири партии (ВИДЕО)

Първан Симеонов: На ПП-ДБ ще им се услади да са в опозиция известно време

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика