България и Туркменистан подписаха споразумения за сътрудничество в четири области

4275
България и Туркменистан подписаха споразумения за сътрудничество в четири области
Снимка: Правителствена пресслужба

България и Туркменистан подписаха двустранни документи в четири области от взаимен интерес. В присъствието на министър-председателя на България - Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.

В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество и в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Бойко Борисов: При ново име на Македония ще подпишем допълнително споразумение (ВИДЕО)

По никакъв начин не се месим не само в работата на институциите на Македония, но и в спора с Гърция за името. Това заяви премиерът Бойк...

Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни.

В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, федерации и други организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения. Сред темите, на които се поставя акцент, са спорт за всички, спортна наука и спортна медицина, борбата срещу допинга в спорта.

Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. В него бяха отбелязани постигнатите договорености между двете страни в рамките на сесията, сред които е ускореното съгласуване и подготовката за подписване на проекта на Конвенция между правителството на Туркменистан и правителството на Република България за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и капитала.

Извън работата на междуправителствената комисия, беше подписана Програма за сътрудничество между министерствата на външните работи на България и Туркменистан в периода 2020 г. - 2021 г. Програмата предвижда провеждането на политически консултации между двете министерства и обмен на информация от интерес за развитието на външнополитическия диалог и сътрудничеството. Последните политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни са проведени през 2015 г.

Ерик Рубин: Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат споразумението

„Имахме особено ползотворна среща с премиера Бойко Борисов, обсъдихме и споразумението между България и Македония, което трябва д...

В обхванатия от Програмата период се планира и провеждането на политически консултации по теми, като двустранни отношения и перспективи за тяхното развитие, взаимодействие в рамките на ООН и други международни организации и актуални регионални въпроси. В съответствие с Програмата за сътрудничество страните ще се информират взаимно относно възможностите за обмяна на ведомствени публични печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните държави на международни събития в областта на културата, икономиката и други области от взаимен интерес.

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Росен Желязков, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции - Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) - Николай Янков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика