X
 
 

България и Туркменистан подписаха споразумения за сътрудничество в четири области

2697 6
България и Туркменистан подписаха споразумения за сътрудничество в четири области
Снимка: Правителствена пресслужба
България и Туркменистан подписаха двустранни документи в четири области от взаимен интерес. В присъствието на министър-председателя на България - Бойко Борисов, в „Аваза“ бяха подписани двустранни документи за сътрудничество в сферите на транспорта, инвестициите, младежта и спорта и външните работи.

В рамките на Четвъртата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество беше подписано споразумение за сътрудничество и в областта на пощенските и електронните съобщения и информационните технологии. Акцент на документа е обменът на информация за нормативната уредба, пазарните принципи и либерализацията в сектора на съобщенията. Със споразумението се дава възможност за подписване на договори за пряко сътрудничество между телекомуникационните и пощенските оператори на двете страни.

Бойко Борисов: При ново име на Македония ще подпишем допълнително споразумение (ВИДЕО)

По никакъв начин не се месим не само в работата на институциите на Македония, но и в спора с Гърция за името. Това заяви премиерът Бойк...

Между Българската агенция за инвестиции (БАИ) и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан беше подписан Меморандум за сътрудничество, който ще бъде важен механизъм за стимулиране и подкрепа на бизнеса и ще насърчи инвестиционните процеси в двете страни. БАИ и Министерството на финансите и икономиката на Туркменистан ще засилят сътрудничеството си в областта на инвестиционните проекти, обмена на информация за привличане на инвестиции, създаването на нови бизнес партньорства, с цел излизане на трети пазари и изпълнение на съвместни проекти между двете страни.

В сферата на младежта и спорта ресорните министерства на България и Туркменистан се договориха да насърчават сътрудничеството между спортните институции, федерации и други организации в двете държави в областта на спорта за високи постижения. Сред темите, на които се поставя акцент, са спорт за всички, спортна наука и спортна медицина, борбата срещу допинга в спорта.

Подписан беше също Протокол от Четвъртото заседание на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество. В него бяха отбелязани постигнатите договорености между двете страни в рамките на сесията, сред които е ускореното съгласуване и подготовката за подписване на проекта на Конвенция между правителството на Туркменистан и правителството на Република България за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и капитала.

Извън работата на междуправителствената комисия, беше подписана Програма за сътрудничество между министерствата на външните работи на България и Туркменистан в периода 2020 г. - 2021 г. Програмата предвижда провеждането на политически консултации между двете министерства и обмен на информация от интерес за развитието на външнополитическия диалог и сътрудничеството. Последните политически консултации между министерствата на външните работи на двете страни са проведени през 2015 г.

Ерик Рубин: Силно подкрепяме усилията на българското и македонското правителство да подпишат споразумението

„Имахме особено ползотворна среща с премиера Бойко Борисов, обсъдихме и споразумението между България и Македония, което трябва д...

В обхванатия от Програмата период се планира и провеждането на политически консултации по теми, като двустранни отношения и перспективи за тяхното развитие, взаимодействие в рамките на ООН и други международни организации и актуални регионални въпроси. В съответствие с Програмата за сътрудничество страните ще се информират взаимно относно възможностите за обмяна на ведомствени публични печатни и електронни издания, както и за провеждането в техните държави на международни събития в областта на културата, икономиката и други области от взаимен интерес.

От българска страна документите бяха подписани съответно от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията - Росен Желязков, изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции - Стамен Янев, министъра на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова и извънредния и пълномощен посланик на Република България в Туркменистан (със седалище в Баку, Република Азербайджан) - Николай Янков.

Actualno.com

Етикети:

 • 3 "Аз съм прост" ! преди 6 месеца Профил на трол?
  Тиквеников, подпиши договор да внасяме пясък от Туркменистан, та да строиш с него ХЪБчето си !
 • цъфнал ГЕРБер, та дрънка 2 цъфнал ГЕРБер, та дрънка преди 6 месеца Профил на трол?
  борисов днес обяви, че около сделката за "Фолксваген" България си направила ''огромна реклама по света''
 • Той в същата държава ли живее 2.1 Той в същата държава ли живее преди 6 месеца Профил на трол?
  в България вече има толкова много инвестиции, че няма работна ръка - изцепи Борисов в Туркменбаши
  : 1 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  Туркменистан е най чиста проба Северна Корея.Какви договори може да подписва Тиквата с тази държава?
 • ХАЙЛ ПУТИН 1.1 ХАЙЛ ПУТИН преди 6 месеца Профил на трол?
  Русия в един туит: facebook.com/VeselinDremdjiev/photos/a.1694074780854045/2318497765078407/?type=3&theater
  : 3 !
 •  ciklop50 1.2 ciklop50 преди 6 месеца Профил на трол?
  1.1 Оле Дърти Циклопе, колко си тъп !
  : 0 !