Цацаров: Освобождаването на Ченалова под гаранция ще бъде обжалвано

5457
Цацаров: Освобождаването на Ченалова под гаранция ще бъде обжалвано
Снимка: БГНЕС

Прокурорите, работили по делото на съдия Румяна Ченалова, са си свършили работата. Такова е мнението на главния прокурор Стори Цацаров, който е във Велико Търново за връчване на дипломи на студенти по право.

Той посочи, че вероятно освобождаването й под парична гаранция ще бъде протестирано от прокуратурата. „Моята преценка за работата им е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да вържи работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук”, заяви главният прокурор.

Започна делото за Румяна Ченалова

Започна делото срещу скандалната съдийка Румяна Ченалова в Софийски градски съд, предаде БГНЕС. Прокуратурата поиска постоянна мярка з...

По думите му реформата в съдебната система не се изчерпва само с делото спрямо съдия Ченалова. Реформата са промени в Конституцията и законите. „Останалото е просто прокуратура, която работи, и съд, който трябва да работи. Прокуратурата ще продължава от тук нататък да върши работата си по абсолютно същия начин, независимо то това дали на някой му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация. Това не е реформа. Това е нормална работа. Реформата е Конституция и закони”, заяви Цацаров.

Пред журналисти в Старата столица той коментира и предложенията за промяна в Конституцията. „Промените в Конституцията трябва да вървят ръка за ръка с промени на основните закони и правила на съда и прокуратурата”, каза той. Според него предложените промени в Конституцията звучат реалистични, прагматични и осъществими. По думите му тази промяна би била позитивна. Цацаров посочи, че оттук нататък е важно това, което е казано, да бъде видяно и в написан вид.

„Едно е казаното, съвсем друго е самите конкретни текстове на проектозакон за изменение на Конституцията да ни бъдат представени. Тогава ще може съвсем конкретно и ясно да се коментира”, посочи Цацаров. Той заяви, че неговото отношение към това, което му е представено от министър-председателя, министъра на правосъдието и председателят на Народното събрание, е положително.

Предложението главният прокурор да се отчита пред Народното събрание веднъж годишно е на прокуратурата, изтъкна той. То е било предложено като изменение в Закона за съдебната власт и е бе прието като една от препоръките към българското правителство от Европейската комисия в последния мониторингов доклад. „Аз не виждам нищо лошо в това. В крайна сметка така, както има някаква форма на парламентарен контрол за останалите държавни институции, трябва да има и по отношение на главния прокурор, упражняван първо от ВСС и после от парламента”, посочи Цацаров.

Докараха съдия Ченалова с конвой в Съдебната палата

Седем съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова. Делото е разп...

Според него прокурорите не трябва да се избират от народа, тъй като това е обвързано с финансиране на кампании.

Стоир Цацаров отбеляза, че промени в Конституцията може да бъдат направени само от обикновено Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика