Цацаров: Проблемът на България не е Боршош, а Бяла, "ЦУМгейт" бе сценарий

3562
Цацаров: Проблемът на България не е Боршош, а Бяла, "ЦУМгейт" бе сценарий
Снимка: БГНЕС

Проблемът на България не е Боршош, а Бяла. Това заяви днес пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров, след като излезе от изслушването си на закритото заседание на Временната парламентарна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на ЕС.

На изслушване пред депутатите са също председателят на ДАНС Димитър Георгиев и директорът на АДФИ Георги Начев, предаде БГНЕС.

Цацаров: Отдавна сме държава на запис

Внасяме в съда обвинението срещу Сергей Станишев, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред bTV. Според обвинението в качеството си на...

Депутатите зададоха доста подробни въпроси, а всеки от нас се ограничи в рамките на това, което позволява закона, при мен - НПК, продължи Цацаров. Всички ние, както аз, така и г-н Георгиев, и г-н Начев подписахме декларации по искане на народните представители да не разгласяваме информацията, която съобщихме, каза още той.

Сигналът за нарушенията е подаден в ДАНС на 7-ми февруари т.г. от гражданин, бивш служител на НДК - Конгресен център, а на 20-ти февруари ДАНС е изпратила първата си сигнална справка до прокуратурата, поясни Цацаров и се спря на пътя, който минава документа през специализираното звено „Антикорупция” до досъдебното производство.

Казах на депутатите, че всичко, което ще им съобщя има две законови ограничения - едното е решение на КС, което им е известно, другото - разпоредбата на чл. 198 ал. 1 от НПК. Разполагам с точна справка от наблюдаващите прокурори, в която те са ми посочили какви точно факти мога да изнеса и които няма да увредят следствената тайна, посочи Цацаров.

Дали е застрашено Председателството на България е проблем на вниманието на правителството и въпросът е политически, отговори той на въпрос на медия. Това няма отношение към нашата работа, добави той. Оли Груева (втори изпълнителен директор на НДК в периода ноември 2014 - септември 2015 – бел. ред.) не е лицето, което е подало сигнала до ДАНС, но е един от тези хора, които ще бъдат разпитани като свидетели. Защото наблюдаващите прокурори са установили нейни твърдения в медиите, в които тя заявява, че е сигнализирала вицепремиера, мисля че г-н Томислав Дончев, но не е било предприето каквото и да е за нарушения в НДК, посочи Цацаров.

Скандалът "ЦУМгейт"

Инспекторатът към ВСС реши: Няма нищо нередно в "ЦУМгейт"

Няма установени нередности или смущаващи обстоятелства в срещата между главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Гео...

Станалото с т. нар. „ЦУМ гейт“ бе един огромен сценарий, заяви Цацаров. „Сценарият е на много хора, за които действията на Прокуратурата в момента са неудобни, включително и в сферата на енергетиката. Част от тях близки до партията на г-жа Нинова, част от тях нямащи никакво отношение към нея, но имащи крупни икономически интереси в областта на доставката на енергетиката“, каза той.

„Станалото по отношение на други хора, питате конкретно за Георги Гергов, не го защитавам, казвам какво мисля - „ЦУМ гейт“ не бе причината за станалото с него в рамките на неговата партия“, коментира Сотир Цацаров.

На въпрос Корнелия Нинова била ли е изпълнител на този сценарий гл. прокурор посочи: „Корнелия Нинова е достатъчно умна, за да не бъде изпълнител“.

Actualno.com припомня, че по-рано днес Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) реши, че няма установени нередности или смущаващи обстоятелства в срещата между главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов, станала известна като „ЦУМгейт”.

Инспекторатът трябваше да прецени дали с действията си Сотир Цацаров е накърнил престижа на третата власт или е нарушил норми от Кодекса за етичното поведение на магистратите.

Цацаров отказа да разкрие подробности за срещата в ЦУМ от "коректност"

„Аз мисля, че дискусия за така наречената „среща в ЦУМ” имаше”, заяви пред Нова телевизия главният прокурор С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика