Харчим половин милион лева за нощувки на ВИП гости за Европредседателството

2309
Харчим половин милион лева за нощувки на ВИП гости за Европредседателството

Оказва се, че посещението на ВИП гостите за европредседателството ни на Съвета на ЕС ще ни излезе доста солено. За големите разходи около него се заговори отдавна, а сега става ясно, че ще платим половин милиона лева само за нощувки на най-важните гости на форума от януари до юни. Това става ясно от обявена обществена поръчка, с която се търсят хотели за целта.

20 000 делегати от държави членки и от европейските институции за над 200 събития в София ще трябва да посрещнем в рамките на половин година. Бюджетът на страната ни обаче ще поеме само нощувките на гостите с ранг от министър нагоре и по 1 техен придружител. Или иначе казано - ще платим настаняването в хотел на 1492-ма души в самостоятелни стаи за общо 1808 нощувки, показват предварителните сметки, пише "Монитор". Така според заложените малко над 500 бона стаята на един ВИП посетител ще излиза по около 285 лв. на вечер заедно със закуската.

Борисов към Мей: От личен опит знам - разводите са скъпи и страдат децата

Основният проблем на Европейският съюз е Brexit. На Мей (Тереза Мей, бел.ред.) казах, че от моя опит знам, че разводите винаги са скъпи...

Местата за настаняване трябва да са поне 4 или 5 звезди и да се намират на не повече от 2 км разстояние от НДК, където ще се провеждат събитията. Стаите пък трябва да са напълно обновени през последните 10 години, ако хотелът е построен по-рано. Никакви ремонтни дейности не бива да текат и да тормозят гостите по време на престоя им. Сред заложените изисквания е и това делегатите за съответното събитие да бъдат настанени на едно и също място, което означава предложените хотели да са с капацитет поне 150 стаи, тъй като броят на ВИП гостите за всяко от тях ще варира от 40 до 150 души.

Родните служби вече направиха предварителен оглед на 22 хотела в столицата, за да преценят кои от тях въобще отговарят на изискванията за сигурност за настаняване в тях на европейски лидери.

Предварителният график на събитията, който се използва за планиране на настаняването, пък показва, че най-натоварени за председателството ще бъдат месеците февруари и април, когато ще има по 1-2 форума всяка седмица.

Освен за настаняването на гостите тече обществена поръчка и за осигуряване на автобусен превоз и шофьори за делегатите, които няма да се возят с коли на НСО. Това ще глътне още 560 000 лв.

БСП: За европредседателството ГЕРБ иска да смени НДК с друго място

Правителството вече търси друго място, което да приеме събитията по европейското ни председателство. Това твърдение направиха от БСП по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com