Цачева и Радев в първи дебат. Скараха се дали социалистите имат мозък

22473
Цачева и Радев в първи дебат. Скараха се дали социалистите имат мозък
Снимка: Actualno.com

Дебат между майка и генерал. Така водещият на сутрешния блок по bTV Антон Хекимян обяви битката между двамата основни кандидати за президент Цецка Цачева от ГЕРБ и Румен Радев от БСП. Двамата за първи се срещнаха в дебат очи в очи.

В стъпителните си думи Цачева изрази мнение, че държавният глава трябва да се ръководи от националния интерес. Според нея той се състои в образована и просперираща нация. Тя обеща, че ще ръководи държавата в прозападна посока, ако бъде избрана.

"Промяната е неизбежна", заяви от своя страна генерал Радев. По неговите думи президентът не е церемониал-майстор. "Той трябва да обединява, не да разделя", категоричен беше червеният кандидат. За него първи приоритет е сигурността, втори – балансирана и независима външна политика, трети – социален филтър на законите, ощетяващи гражданите.

Цецка Цачева обяви, че не помни да се е срещала лично с генерал Радев, а той от своя страна си я спомня от среща на парламентарна комисия с добро.

Национална сигурност

"Не бива да се правят компромиси с националната сигурност, която гарантира сигурността на нашите граждани. Но нашата ограда е и ограда за защитата на всички европейски граждани", отбеляза Цачева. По думите ѝ България не е цел за мигрантите.

"Не трябва да се правят компромиси с хората, които работят със сигурността. Дълги години политическата върхушка се отнасяше с пренебрежение с проблемите на националната сигурност", контрира генерал Радев. Той не вижда драконовските мерки, които трябва да пресекат миграцията.

"Това, че има европейска помощ, е прекрасно, това, че премиерът организира фотосесии по границатна, е прекрасно, но единствено тази със Сърбия е защитена", смята той.

Цачева смята, че националният интерес е пред отделните права, що се отнася до експулсацията на 7 турски граждани.

Радев от своя страна каза, че никой не бърза толкова много като България да връща обвинените гюленисти, според него имаме зависимост от Ердоган.

"Огромният проблем е, че процъфтява каналджийството, което генерира пари и растеж на корупцията", каза той. Цачева го попита как би променил това, а Радев отговори, че би свикал Консултативния съвет за национална сигурност. "Срамно е, трябва да пресечем каналджийството", заяви той.

Външа политика

В началото ген. Радев намекна, че вижда "зависимост от Ердоган" в поведението на кабинета Борисов. В същото време той посочи, че подкрепя външната политика и дипломатическата линия на правителството, но не подкрепя методите, по които тя се прилага.

Цачева и Радев се обединиха по темата за санкциите срещу Русия - и двамата обявиха, че ще работят за отмяната им или за общи усилия за по-високи компенсации за загубите на България.

Радев отрече да е настоявал "преразглеждане на членството на България в НАТО и ЕС", но обяви, че иска промяна на начина, по който страната участва в тези структури. Той заяви, че "еврофилията не означава русофобия", и че "икономическата цена на русофобията" е провалът на газопровода "Южен поток".

Цачева неколкократно повтори, че няма да постави под въпрос евроатлантическата ориентация на страната и че ще защитава националния интерес само в рамките на членството на България в НАТО и ЕС.

Писмо до Цецка Цачева: Силата, мамо, е в простотията, не в Съединението

Писмо като своеобразен опит да окуражи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева публикува в личния си профил във Facebook проф. Велислав Минеков....

Правомощията на президентската институция

И двамата се обявиха против увеличаването на правомощията на президента и президентската република.

Радев признава, че е амбициран да е обединител на нацията и не се интересува от централите на партиите по време на кампанията. Цачева от своя страна заяви, че се стреми към гласовете на всички партии и граждани.

Кандидатът на ГЕРБ смята, че Росен Плевнелиев се е справил добре и е работил в трудни времена. Генералът смята, че според него президентът Плевнелиев с облекчение ще напусне поста.

Радев заяви, че е против методиката за изчисляване на гласовете, дадени в квадратчето "не подкрепям никого". Цачева от своя страна каза, че подкрепя последните промени в Изборния кодекс, макар и в последния момент. "Всички български граждани без значение къде живеят, трябва да имат равни права", коментира тя проблема с изборните секции в чужбина.

Радев отказва дебат в телевизия, Цачева против

От щаба на ген. Румен Радев предлагат на щаба на г-жа Цецка Цачева да бъде проведен дебат между двамата кандидати за президент, който д...

"Да оставим настрана юридическия казус", призова Радев, според когото огромно огорчение за българите в чужбина е било да видят, че държавата не мисли за тях. Цачева се оправда с толерантността на ГЕРБ към партньорите в управлението, формулирали спорните текстове.

Радев отклони въпроса от референдума за отпадането на субсидиите, за да не влияе на избирателите. Цачева пък остави инициативните комитети да убеждават нея и гласоподавателите. Все пак коментира, че подкрепя и субсидиите и задължителното гласуване.

И двамата не съжаляват за нищо от миналото си, членството на Цачева в БКП тя определи като младежко увлечение, а Радев каза, че се гордее с всичко, когато се обърне назад.

В последните секунди на диспута двамата влязоха в словесна престрелка за партийното членство на Цачева. Тя се пошегува, че който на 20 г. не е социалист няма сърце, а който на 40 г. продължава да бъде такъв, няма мозък.

Радев вметна, че с думите си тя е изхвърлила социалистите като безмозъчни същества. Цачева обаче обяви, че няма да прави разлика между партийните предпочитания на гражданите, ако стане президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика