Цачева не иска Радев да избира шефа на антикорупционния орган

3481
Цачева не иска Радев да избира шефа на антикорупционния орган
Снимка: БГНЕС

Независимостта на антикорупционната комисия се осигурява чрез предложените принципи за нейното структуриране. Само при избор от Народното събрание може да са налице гаранции за прозрачност, отчетност, публичност в нейната дейност.

Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на дискусия в парламента по проекта, подготвен от ведомството ѝ за антиконституционен закон.

Само час по-рано президентът Румен Радев заяви, че е най-логично държавният глава да назначава председателя на бъдещето звено, както е заложено в алтернативния законопроект на БСП.

Цачева обаче изтъкна ключовата роля на парламентарния контрол при назначаването от НС. Самият проект на правосъдното министерство предвижда комисията да бъде в състав от петима души - председател, заместник и трима членове. Шефът ще се избира от НС, както и заместникът и членовете, но по негово предложение.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов напомни, че в първия проект, който стигна до предишното 43-то НС, бе заложено Министерският съвет да назначава шефа на комисията.

Радев свиква втори КСНС - заради корупцията

На 9 октомври президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на КСНС ще е бо...

В крайна сметка обаче се е стигнало до консенсус, че изпълнителната власт не бива да има такава роля, за да няма съмнения за създаване на репресивен орган. Затова партиите се обединили, че в парламентарна република точно НС трябва да е органът по назначаване.

Главният прокурор Сотир Цацаров също изтъкна като изключително силен позитив на законопроекта на правосъдното министерство процедурата по избор на председател и членове на антикорупционната комисия с предвиденото широко обсъждане при номинирането.

Цацаров обаче не спести и критиките си към законопроекта на правителството. Той подчерта, че най-големите му притеснения са свързани с предвидената възможност за използването на доброволни сътрудници с имунитет, което по думите му криело сериозни рискове.

Той повтори и категоричното си становище, изразено и вчера, против това да има трето звено - новата антикорупционна комисия, която да прилага СРС-та. В отговор Цачева уточни, че ще прецизират разпоредбите и тя само ще бъде заявител, не и притежател на техника за СРС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика