Цачева ще настоява за повече пари за правосъдната система

584
Цачева ще настоява за повече пари за правосъдната система
Снимка: БГНЕС

Ще настоявам правителството да осигури повече средства за правосъдната система – за повече хора и за по-добра надзорно-охранителна техника. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева след свиканото от нея днес национално съвещание с участието на всички началници на затвори в страната и с ръководството на ГД „Изпълнение на наказанията“.

„С колегите говорихме за необходимите краткосрочни мерки, които трябва да се предприемат за преодоляване на напрежението в системата. Уточнихме се, че работна група под ръководството на зам.-министър проф. Николай Проданов до края на април с участие на служители на Министерството на правосъдието, ГД „Изпълнение на наказанията“ и с директори на някои от затворите в страната ще търси вариант за оптимизиране на щатовете на служителите в затворите. Целта е да бъдат засилени онези възлови места, за които се прецени от работата група, че към момента са с недостиг на личен състав - недостатъчно хора, които да изпълняват тази функция“, каза още тя и уточни, че министерството подкрепя увеличаване числената бройка на щатовете, които са необходими за нормалното функциониране на правосъдието.

Цачева не знае името на бъдещия временен шеф на Софийския затвор, оставката ѝ не била решение

Длъжността директор на Централния софийски затвор ще бъде изпълнявана временно от Заместник директора на главна дирекция "Охрана". Как ...

„Ние ще настояваме пред правителството за осигуряване на средства и по отношение на необходимите надзорно-охранителни системи, които да бъдат в помощ на хората, които пряко работят със затворници. Затова втора работна група под ръководството на зам.-директора на затвора във Видин г-н Димитров трябва да предложат надзорно-технически средства като заглушители, клетки и др. Трябва споделят добрия опит от затворите в Белене, където със заглушители се постига по-добра охрана за самия затвор, но те са неприложими например за Софийския затвор, тъй като заглушават и мобилните устройства на работещи наблизо граждани. Затова работната група трябва да изследва техническата възможност за разработване на такива методи, които биха могли да бъдат ефективни в разстояние от 1 м. Търсим технически средства, които да бъдат в услуга на работещите, така че да бъде в услуга на тежкия труд на тези, които работят в затворите“, обясни министър Цачева.

35 млн. лв. са предвидени за изграждане на изцяло нов затвор в район Кремиковци, допълни тя, цитирана от Фокус.

„Един от източниците на средства за подобряване на политиките в правосъдната система е норвежкият механизъм, като по него има предвидени 35 млн. за изграждането на изцяло нов затвор в район Кремиковци – имаме уточнен терен, създадени актове за държавна собственост и т.н. Предстои подписването на договора“, обясни министър Цачева и уточни, че има и 4.5 млн. лв. заделени в бюджета на Министерството на правосъдието за капитални актове и ремонти, които тепърва предстои да бъдат разпределяни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика