X
 
 

Член на ВСС разясни предстоящата процедура след върнатата кандидатура на Гешев

3246 0
Член на ВСС разясни предстоящата процедура след върнатата кандидатура на Гешев
Снимка: БГНЕС
Висшият съдебен съвет не е обсъждал позицията на президента Румен Радев, който върна кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви членът на ВСС Боян Магдалинчев по БНТ.

Повторното гласуване на кандидата за главен прокурор ще се състои на 14 ноември, четвъртък.

Съдия Дечев: Кой ще поеме отговорност, ако изборът на Гешев се окаже грешка?

"Бих го попитал ако се окаже че изборът на Гешев е грешка как 20-те члена на ВСС биха поели отговорност?" Този въпрос зададе Емил Дечев...

Магдалинчев обясни, че предстоящата процедура ще се различава от тази на 24 октомври, когато Гешев беше избран с 20 гласа „за“ и 4 „против“ за нов главен обвинител на държавата.

Тогава процедурата продължи повече от 12 часа. „Сега няма да има представяне на кандидата, изслушване и задаване на въпроси, няма да има доклади. Ще има само гласуване“, уточни той и добави, че Иван Гешев няма да отговаря на въпросите, повдигнати от президента.

„Ако кандидатът за главен прокурор не събери изискуемите 17 гласа, тогава процедурата се прекратява. Стартира нова процедура с нови кандидати, в която може да се яви и Иван Гешев. Ако кандидатът за главен прокурор събере минимум 17 гласа подкрепа, ВСС изпраща веднага неговата кандидатура за издаването на указ за назначаване на главен прокурор“, подчерта Боян Магдалинчев.

Той отбеляза, че държавният глава не е обвързан със срокове за издаването на указ за назначаването на Иван Гешев. Според Магдалинчев, президентът Радев най-вероятно няма да сезира Конституционния съд за кандидатурата на главния прокурор.

Иван Гешев смята, че има опити да бъде провалена процедурата за избора му

Търси се някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея, каза в Благоевград кандидатът за главен прокурор Иван Гешев, п...

Припомняме, че държавният глава върна избора на Гешев с мотива, че не е имало истинско състезание между кандидати.

Actualno.com

Етикети: