ЦИК: Над 44,8 % от избирателите са гласували за кмет на община с машина

1691
ЦИК: Над 44,8 % от избирателите са гласували за кмет на община с машина
Снимка: БГНЕС

Над 44,8 % от избирателите са гласували за кмет на община с машина на втория тур на местните избори на 5 ноември. Това показва анализ на Института за развитие на публичната среда на официалните данни за гласуването на балотажа, публикувани от Централната избирателна комисия. 

Най-висок дял на машинно гласуване има в Столична община – 60,40 %, следвана от общините Пловдив – 54,46 %, Русе – 54,41 %, Варна – 53,49 % и Добрич – 53,17 %. Най-нисък е делът на гласувалите с машини в общините Дулово – 7,84 %, Николаево – 8,81 %, Бойчиновци – 9,22 %, Медковец – 10,06 % и Никопол – 10,66 %, посочиха още от института.

Още: ЦИК: България не може да прави точните ролки за машините за гласуване

Жителите на 91 общини избираха своите кметове на втори тур на 5 ноември. Те гласуваха в 6874 секции, сред които са и тези в болнични заведения, социални домове и подвижни секции. Според окончателните данни, публикувани от ЦИК, в 5680 секции имаше възможност да се гласува с хартиена бюлетина или с машина. В списъците в тези секции бяха включени общо 3 604 218 души. Под черта в изборния ден комисиите са дописали още 25 015 имащи право на глас. В тези секции вота си са подали общо 1 261 649 души, което се равнява на избирателна активност от 34,76 %, пишат още от института.

Още: На балотажа софиянци са предпочели машинния вот

В общо 451 населени места се избираха кметове на кметства. Жителите там гласуваха в 855 секции, от които машини имаше в 508. Според данните на ЦИК в списъците в "машинните" секции бяха включени 290 990 души, а под черта са дописани още 474. В тези секции вота си са подали общо 168 677 избиратели (което се равнява на избирателна активност от 57,87 %). Значително по-малък е процентът на предпочелите да гласуват с машина – 15,20 %. Най-висок дял машинният вот има в с. Баня (община Разлог) – 44,21 %. Следват с. Бусманци (Столична община) – 42,21 %, с. Белащица (община Родопи) – 41,07 %, с. Крумово (община Пловдив) – 37,67 % и гр. Черноморец (община Созопол) – 37,32 % . В осем села не е подаден нито един глас с машина в изборите за кмет на кметство, посочват от Института за развитие на публичната среда.

Още: Петков и Божанов разследвани за заплаха към Йоловски

По-рано днес Ваня Стефанова, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура, съобщи, че е назначено експертно изследване по обстоятелствата, изложени в справките на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с машинното гласуване. По случая има образувана проверка за компютърно престъпление. Стефанова обясни, че експертното изследване трябва да провери всички факти и обстоятелства, съдържащи се в документите от ДАНС - дали има неправомерно изграждане, повторно, на кодовете, кой го е извършил, ако са оставени следи, по какъв начин е направено това. Изискани са компютри и машините за гласуване, на които са правени изгражданията на кодовете. 

БТА припомня още, че след справка на ДАНС във връзка с машинното гласуване ЦИК взе решение на първи тур на местните избори гласуването да става чрез хартиена бюлетина. На 30 октомври Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК и върна машините за гласуване на балотажа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика