Цивилен може да оглави военното разузнаване, реши парламентът

1984
Цивилен може да оглави военното разузнаване, реши парламентът
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Със 115 гласа „за“ и 20 „против“ парламентът прие промените в Закона за военното разузнаване, според които цивилен може да оглави служба „Военна информация“. Прие се и добавка в теста, по предложение на БСП - когато директорът е военен и навърши пределна възраст да може да довърши мандата си като цивилен. В разпоредбите се записа и изричен текст, че кандидатурата за директор на военното разузнаване се внася от военния министър в Министерския съвет.

Отварянето на вратата изначално цивилен да заема тази длъжност е отваряне на кутията на пандора и нищо чудно, тази поправка да получи наименование - поправката „Едикой си“, предупреди по време на дебата Таско Ерменков от БСП. Той е категоричен, че това е началото на принизяването на военното разузнаване като служба. „Миналият път с министър от Реформаторския блок въведоха опита да бъде цивилен служител, сега го правят не знам защо "Обединените патриоти" с министър от тях“, коментира Ерменков.

На ниво комисия - цивилен може да ръководи военното разузнаване

Възможност за заемането на длъжността директор на служба "Военна информация" ще имат както военнослужещи, така и цивилни граждани с нео...

„Военното разузнаване е сложна специфична дейност и самата семантика на наименованието му предполага този който го оглавява да бъде военен. Той ще се среща със свои колеги служители и ръководители на военни разузнавания на страните-партньорки от НАТО и всичките са военни. Как един цивилен, който не е минал съответното обучение, няма висше военно образование със стратегическа насоченост, което е задължително за тази дейност, ще може да защитава, да докладва и професионално да се изразява на тези срещи не само ползвайки, но и разбирайки специализираната военна терминология“, възпротиви се на мнозинството Ерменков. Той е категоричен, че директорът на военното разузнаване трябва да бъде военнослужещ и само ако навърши пределната възраст, тогава да е цивилен.

В същия дух, съпартиецът му Красимир Янков упрекна управляващите – „давате възможност с поредния хаос за политическо овладяване на военното разузнаване“; „служба „Военна информация“ има доверието на партньорските служби и сега вие рискувате това доверие с промяната на закона и последващите действия“.

Той изрази недоумение няма ли военнослужещ, който да отговаря на високите изисквания на длъжността директор, че да се отваря поста за цивилен и определи това като обида към действащите военнослужещи и уронване на авторитета на служба „Военна информация“.

„Мисля, че подготвяте възможността единствената служба за сигурност, която е извън прякото наблюдение и подчинение на премиера, да зависи единствено и само от него и тъй като той няма поглед върху военнослужещите, чрез министъра на отбраната да бъде назначен цивилен“, заяви на вносителите Янков. „Имате готов за назначаване, който е цивилен, нали?“, попита управляващите той.

„Да ви припомня ли как са посрещали Бакалов като директор в партньорските служби и как е снижавал авторитета на тази служба“, попита на свой ред вносителите на поправката Николай Цонков и също отправи упрек, че с промяната се създават условия за постепенно овладяване на службата. „Стига с тези поправки за определени хора! бъдете принципни поне веднъж.!“, настоя той.

С експресна законодателна промяна уреждат цивилен шеф на военното разузнаване

Парламентът прие на първо четене поправка в Закона за военното разузнаване, с която директорът на служба "Военна информация" да може да...

В обяснение, Милен Михов от ВМРО, който е сред вносителите определи като политическо внушение твърденията, че промяната се прави за определен човек. „Процедурата, по която става назначението елиминира всякакви внушения, че се прави за един човек. Процедурата е бариера за политическо назначение“, категоричен е Михов и изрази недоумение как военният министър ще предложи човек за поста и ще бъде утвърден от Министерския съвет и след това от президента, ако тази кандидатура не отговаря на изискванията.

„Този закон е от 2015 г. и тогава имаше дебат за това дали да е военен или може и цивилен и отговорът тогава беше да е военен, но животът ни показа други реалности и самото предложение на БСП, че може да бъде цивилен след пенсионирането си, показва, че има нужда от промяна в този текст“, поясни мотивите за поправката Михов. Според него с опцията цивилен да оглавява военното разузнаване се дава възможност да се използва капацитета на цялата разузнавателна гилдия.

„Съжалявам ви, г-н Михов. Не знаех, че сте човек за мокри поръчки. За един конкретен човек да правите такова геройство!“, репликира го Николай Цонков и отново предупреди, че ако цивилен управлява военното разузнаване ще се загуби мотивацията в службата.

Ако някой е бил 10 години в „Гражданска защита“ или началник отдел по защита на класифицирана информация, той може да се кандидатира и да заеме длъжността директор на военното разузнаване, разясни поправката Таско Ерменков.

Димитър Лазаров от ГЕРБ подчерта, че с промяната в закона не се изменя реда за назначаване във военното разузнаване и че цивилното присъствие там не е прецедент. „Ако някой си е направил труда да прочете закона – в чл. 25 се казва, че зам.-директорите на службата може да бъдат и цивилни служители – също гласувано в 2015 г. от цялата зала“, изтъкна Лазаров.

Шефът на военното разузнаване подаде оставка

Директорът на Военна информация бригаден генерал Пламен Ангелов подаде рапорт за освобождаване от длъжността. Това каза министърът на о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика