Цонев: Законът не е за КТБ, а за всички банки в тази ситуация

13838
Цонев: Законът не е за КТБ, а за всички банки в тази ситуация
Снимка: БГНЕС

Законопроектът, подготвен от Йордан Цонев и Делян Пеевски, предвижда разкриване на банковата тайна за всички лица, които са заемали и заемат висши държавни длъжности, на техните семейства и фирмите, в които са участвали.

Ако тези лица имат влогове или кредити, те няма да бъдат банкова тайна, а ще бъдат публикувани в два ежедневника 20 дни след началото на този процес. Това обясни Йордан Цонев в кулоарите на Народното събрание в отговор на въпрос какво точно предвижда закона, подготвен от него и Делян Пеевски, предаде БГНЕС.

Законът предвижда също така всички офшорни компании, които имат кредити или депозити да разкрият своя истински физически собственик, каза Цонев. Предвижда се и всички фирми и физически лица, които имат кредити и не ги обслужват или ги просрочват, също да станат публично достояние. "Едно от обвиненията на обществото е, че има някакви фирми или лица, които имат интерес от фалита на КТБ. Ако има такива, обществото ще ги види", аргументира се Йордан Цонев. Всеки, който не си обслужва кредита към КТБ участва в нейния фалит, без значение дали е политик, обикновен гражданин, фирма и т.н., добави той.

Друга точка от законопроекта е наемане от страна на квесторите на фирма с опит във финансовото разузнаване и проследяването на финансовите потоци, като целта е тази фирма да изясни какво акционерите са купували с пари на вложителите. "Къщи, собственост, фирми, акции, дялове - абсолютно всичко и отново да го направи достояние, за да не може моделът "КТБ" да бъде повторен повече, защото това е сериозен трус за българската банкова система", разясни Цонев.

По думите му, този законопроект се различава много от внесения в края на 42-рото Народното събрание законопроект. Той е внесен в деловодството като Закон за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции, обясни Цонев. Законопроектът не третира субективно случая с Корпоративна търговска банка, а се отнася до всички случаи за банки, които евентуално биха били поставени под особен надзор или би бил отнет техния лиценз, подчерта Йордан Цонев.

БНБ изумява: Нямало "значими изменения", подсказващи за риска в КТБ

Точно както беше обещано, Българска народна банка внесе подробен доклад в Народното събрание относно състоянието на Корпоративна търгов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика