Цветанов призовава коалиционните партньори за разбирателство при второто четене на Закона за вероизповеданията

1043
Цветанов призовава коалиционните партньори за разбирателство при второто четене на Закона за вероизповеданията
Снимка: Ива Иванова/ Аctualno.com

За диалог и разбирателство при второто четене на законопроекта за вероизповеданията призова коалиционните партньори председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Във връзка с информацията, че ВМРО категорично са заявили в Русе, че няма да подкрепят законопроекта, Цветанов изтъкна, че ГЕРБ не веднъж са променяли първоначалните си позиции и изрази надежда за постигане на разбирателство преди второто четене.

Сделка или не: Депутатите опростиха дълговете на вероизповеданията

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени пуб...

"Както и досега, така и за в бъдеще продължаваме да работим честно с нашите коалиционни партньори – всичко, което е към управленската програма нямаме разминавания, но по други законодателни инициативи понякога се получава и определено отстояване на различни мнения. Ние ще продължим между първо и второ четене да разговаряме и да обсъждаме всякакви възможни варианти", заяви Цветанов.

За призива на ВМРО от Русе Цветанов каза, че не би желал да говори с конкретика, защото няма да е коректно чрез медиите да комуникира с партньорите. "Заявявал съм многократно, потвърждавам го и днес и за в бъдеще ще отстоявам този принцип, защото смятам, че когато сме коалиционни партньори трябва действително да имаме възможност да комуникираме по теми, които могат да ни обединят, а там, където имаме определени различия всеки може да го защити когато вече има окончателно решение за проектите, които трябва да бъдат гласувани", добави той.

Цветанов направи аналогия с темите е темата за ромите – "знаете каква е активността на ВМРО, ние не сме излезли с окончателно решение, но много внимателно анализираме тези законодателни промени, които биха могли да дадат по-добра перспектива за интеграция на тези социални слоеве на обществото, които нямат необходимото образование и са в невъзможност да работят. И в тази посока смятам, че трябва много внимателно да подхождаме към всяка една тема дори за вероизповеданията, дори за интеграцията на ромите, защото в момента това може да даде моментен превес на една или друга политическа сила да го използва в предизборната си кампания, но ние сме отговорна партия и винаги, когато взимаме едно решение ние сме правили и промяна от първоначално заявените позиции, но сме го правили винаги в обществен интерес".

Той е категоричен, че под формата на диалог коалиционните партньори могат да изчистят всяко едно недоразумение и за уверение посочи пример - "както го направихме за Закона за устройство на територията - знаете, че Искрен Веселинов като председател на тази комисия в продължение на 6 месеца експертите работиха, за да стигнем до второ четене".

Според Цветанов опрощаването на дълговете на мюфтийството няма да даде превес на партия, но би могло да стане предпоставка за мнонго фалшиви новини и дезинформация. Той отказа да коментира съобщеното днес по телевизията, че 30 млн. лв. били давани на ръка и не били отчитани. "Нека да не влизаме в личните противоречия, които има между определени хора от различни организации. Аз мога да коментирам само и единствено факти, които кореспондират с реалността и извършена работа от компетентните органи, било то разследващи, било то финансови. Няма да е отговорно, ако започна да правя коментар на изказвания, които съм убеден, че не кореспондират с истината", каза Цветанов.

Държавата обяви, че е тайна коя религия колко данъци дължи

С 8 гласа за, 1 против и 1 въздържал се парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека опрости всички натрупани до кр...

Запитан дали на второ четене ГЕРБ ще подкрепи законопроекта за вероизповеданията, предвиждащ опрощаването на дълговете на мюфтийството, Цветанов заяви, че след като са го подкрепили на първо четене, това означава, че са заявили много ясно политическата си подкрепа за този законопроект и подчерта, че самият той е и вносител. Той изтъкна още, че ГЕРБ е втората политическа сила с най-много мюсюлмани и че не би могъл да разделя живота в България на християни, на мюсюлмани, католици, евреи и призовава всички тези политици, които вчера, онзи ден и днес са се изказвали и са създавали усещане за противопоставяне в обществото да бъдат посланици на толерантността, а не на тези, които разединяват и разделят.

На последвалия журналистически въпрос дали присъствието на мюсюлмани в редиците на ГЕРБ сближава в последно време ГЕРБ повече с позициите на ДПС, отколкото с коалиционните партньори, Цветанов заяви: "Явно има някой, който иска да прави съществено разделение. Никога по никакъв повод не съм делил нашите членове или симпатизанти или българските граждани на етнически принцип".

Помолен да уточни кой ги разделя Цветанов каза, че не би искал да влиза в персонализация и добави, че "всеки един, който се припознае в това, което съм казал може да си направи съответните изводи за поведението, което трябва да има в обществото".

Цветан Цветанов заяви, че не очаква  ГЕРБ да промени позицията си  при второто четене за законопроекта, "но разговорът продължава", добави той. "Този законопроект е внесен след много консултации и разговори с Министерство на финансите, защото този проблем е отворен, този проблем стои и в момента със субсидията, която е предвидена да се даде за мюфтийството – тези пари ще отидат за погасяване на задълженията, което означава, че имамите няма да получат заплатите, както всички останали служители на съответните вероизповедания, което означава, че ние бихме могли действително да генерираме или някой да създаде условия за напрежение в обществото и разделение на подобен принцип, което смятам, че е недопустимо", заяви Цветанов.

"Нека действително когато държавата пое ангажимента и когато финансовите разчети и параметрите позволяват държавата да осигури възнагражденията на тези духовни лица и това е практика, която се прилага в много държави в ЕС и смятам, че по този начин трябва да ес държим като отговорни политици и не да залагаме на някакви конюнктурни цели във връзка с предстоящите избори", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика