Даниел Лорер: Не мисля, че България дразни или ядосва Русия

13448
Даниел Лорер: Не мисля, че България дразни или ядосва Русия
Снимка: БГНЕС

Заявихме нашата стратегия много ясно - България е за деескалация чрез дипломация и Министерският съвет е този, който определя външната политика. Кирил Петков за една седмица присъства в българския парламент мисля, че повече от всички визити на предишния министър-председател, взети заедно, за да може да обсъжда с НС българската стратегия относно кризата. Така министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер коментира в "Панорама" по БНТ нарастващото напрежение между НАТО и Русия.

"Не мисля, че България дразни или ядосва Русия. Русия има своя геополитически интерес, България има своя национален интерес, който е много ясно изразен с членството ни в ЕС и НАТО", смята той. Лорер вярва, че дипломацията ще надделее, а газопотокът към Европа няма да спре, но правителството преговаря с партньорите в Каспийския басейн и с доставчици на втечнен газ, за да може да реагира при ескалация на напрежението.

Министър Лорер: Целта ни е да постигнем 5% икономически растеж

Работата, която предстои да свършим е много сериозна и тя трябва да бъде извършена много активно от двете страни. Ние бяхме избрани с м...

"Нашето младо правителство на един месец наистина беше изправено пред множество кризи и енергийната е най-сериозната. Мисля, че в рамките на този месец показахме, че нашата четворна коалиция може да се справи с тези предизвикателства. Контролираме цената на тока за битовите потребители, помагаме на бизнесите и небитовите потребители, включително и общините", каза Даниел Лорер.

Има план общините да минат на дългосрочни договори, за да не страдат от промените в цената на тока, а мораториумът ще остане в действие толкова, колкото е необходимо. Бюджет 2022 изпраща ясно послание - че е бюджет на икономически растеж, инвестира в хората и в инфаструктурата, която изостава драстично от европейската, каза още той.

"Работещи бедни" не съществува като правна дефиниция и не трябва изобщо да съществува в едно европейско общество, заяви министърът. Подчерта, че и 710 лв. ще бъде най-ниската минимална работна заплата в ЕС. "Отвъд емоционалната реторика, мисля, че позициите ни с работодателите са много близки", коментира той.

Само в рамките на първото междуправителствено заседание на България и РСМ са открити много общи полета, в които двете страни да работят заедно - инфраструктурни проекти, жп линии, газопровод, турооператори, съвместни културни календари и дори уроци по история, подчерта Даниел Лорер.

Русия прехвърлила кръвни банки към границата си с Украйна

Русия е прехвърлила кръвни банки към границата с Украйна. Това съобщиха американски източници, пожелали анонимност. Този ход засилва оп...

Той определи новото правителство като енергично, с конкретни поставени цели. "Радвам се да споделя, че по темата борба с корупцията и справедливостта вече се вижда първият плод - г-н Цацаров вече не е начело на Антикорупционната комисия", заяви министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика