Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт

6287
Даниел Смилов: Промените в Конституцията ще обединят партии, искащи да останат на власт
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Свикването на ВНС и промените в Конституцията ще обедният политическо мнозинство, което има една цел - оставане на власт. В ситуацията ДПС отново има ключово значение за оцеляването на останалите партии в парламента. А ако протестите останат масови, това ще увеличи политическата им тежест. Това става ясно от анализа на ситуацията в момента на политолога и специалист по конституционно право Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии пред БНР.

"Конституцията е на път да стане жертва на тактически политически съображения на ГЕРБ. Има план ГЕРБ да остане на власт в следващите няколко месеца – 5-6-7, и този план минава през свикване или поне през опит за свикване на Велико народно събрание, като ключова тук е договореността между партиите. Възможно е да имаме сглобяване на някакво мнозинство, но не е ясно зад какво ще застане това мнозинство съдържателно, като единствен обединяващ мотив се явява оставането на власт", смята Даниел Смилов.

Бивш конституционен съдия за проекта на ГЕРБ за Конституция: Така не се пише проект

Направи ми впечатление, че така не се пише проект за Конституция. Оценката, естествено, не е добра. Струва ми се, че в ГЕРБ подходиха л...

Според него промяната в Конституцията не е реален проект, а по-скоро оферта към останалите политически сили. Единият фактор е споразумението между партиите в парламента, подчерта Смилов.

„Планът за промяна на Конституцията, проектът, е доста несъвършен и самите му вносители, голяма част от тях не са съгласни с основни идеи в него - да речем намаляването на депутатите. По-скоро става дума за една отворена оферта към други представители на мнозинството в парламента – „за“ тази идея: оставането на правителството на власт", каза той.

Политическата слабост на настоящия план на управляващите Смилов вижда в зависимостта от ДПС и това дали те искат или не ВНС.

Ако ДПС каже, че не се интересува от Велико народно събрание, всичко отсега ще лъсне просто като един театър и ще стане съвсем трудно защитимо. Ако пък ДПС каже уклончиво нещо за рестарт, това, което ще стане ясно е, че тази скрита коалиция между ГЕРБ и ДПС продължава да функционира, което ще доведе отново до ескалация на протеста и мобилизация на протестните настроения".

Мнение: Анонсираните промени в Конституцията са съгласувани с ДПС

След месец на криене и отрицание днес Борисов изпълзя от дупката си с енергия, която не сме виждали в последно време и си върна инициат...

Ако се запазят настоящата масовост и подкрепа за протестите, регистрирана от социолозите, това ще увеличи политическата им тежест, прогнозира политологът и напомни, че 60 на сто от гражданите подкрепят протестите, което по думите му е огромно мнозинство.

Протестиращите така или иначе имат представителство, те подкрепят различни партии, голяма част от подкрепата специално в София е за „Демократична България“, други застават зад други опозиционни партии, отбеляза Даниел Смилов. „В този смисъл не е реалистично да се очаква всички тези хора да бъдат събрани под една шапка и да търсят един единствен партиен свой представител".

Управляващите питат с кого да говорят. Всъщност по-важният въпрос е за какво да говорят. Защото това са антикорупционни по своята същност протести“, допълни той.

Хората повдигат въпроси за 700-те милиона, изчезнали от държавната хазна, за записи, снимки и шкафчета, а вместо по тематиката на протеста, управляващите предлагат на протестиращите разговори по други теми като Конституцията - това е опасно, посочи още Даниел Смилов.

Случаят в "Росенец" показа, че ГЕРБ и ДПС са едно цяло, смята журналист

Кметът на ГЕРБ в Бургас Димитър Николов, който е и зам.-председател на партията на Борисов, заедно с общинските си съветници вече час б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика