Даниел Вълчев: Благодаря за номинацията

5966
Даниел Вълчев: Благодаря за номинацията
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на образованието Даниел Вълчев, който член на „Движение България на гражданите” и Реформаторския блок, отклони въпроса дали той ще седне на стола на настоящия образователен министър Тодор Танев, след като днес премиерът му поиска оставката.

В ефира на БНТ той обясни, че Бойко Борисов е разговарял по темата с различните лидери в Реформаторския блок.

Такева: Танев не направи никакви структурни промени, не завиждам на следващия министър

Министър Тодор Танев не направи никакви структурни промени в министерството, не завиждам на следващия министър, който ще трябва да върн...

На въпрос дали той ще е новият министър на образованието, Вълчев отговори: „Благодаря за номинацията, но нека не създаваме някакви неправилни очаквания у зрителя”. Според него, фактът, че името му се спряга за поста, означава, че неговата работа като министър се оценява високо, но отказа да потвърди дали това ще се случи.

Вълчев нарече проф. Танев „много възпитан и културен човек”. Той посочи, че министър-председателят бил достатъчно коректен, за да уведоми партньорите си за решението си.

Вълчев посочи още, че в Реформаторския блок предстоят консултации, след които те ще излязат с „единна, разумна, солидна кандидатура за министър на образованието”. „Има много хора, които могат да заемат определени постове”, смята той.

По темата дали в учебниците по история трябва да пише „турско робство” или „съжителство” бившият министър обясни: „Фактически може да не е било робство като при Спартак и „Чичотомовата колиба”, но изразява отношението и начина, по който е било възприемано”.

Реформаторите очаквали смяната на Танев, искат да излъчат нов просветен министър

Очаквах тази смяна и това желание. По този начин народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров коментира поисканата от ...

"Не бива да има колебания, че думата робство изразява отношението, което поставяме към този период. Ние може да засилваме малко, но това е отношение към тази история. Трябва да можем да говорим за историята си така, както ние искаме. Ние постоянно увеличаваме натоварването на децата и си мислим, че Бог знае какво ще се случи.

Важно е децата да знаят по-малко неща, но наистина да ги знаят. Във всички народи има дебати по такива теми, които ни определят като нация. Трябва да намерим общото кратно, по което да вървим. А ние оставяме всички теми отворени. Опитваме се така, сакън да не обидим съседа или посланика на еди коя си държава. Държим се като страна, победена на война преди няколко години", заяви Вълчев.

В България липсва воля за борба с корупцията. Това чувство за безнаказаност и наглост, почва да ни поставя на едно от челните места, заключи той.

Името на Даниел Вълчев се спряга като една от основните кандидатури за нов просветен министър. Останалите имена, които се посочват като евентуални наследници на Танев, са Милена Дамянова и Меглена Кунева.

Танев още не е говорил с Борисов за оставка, обвини в режисура за скандала "турско робство"

До този момент не съм говорил с премиера Бойко Борисов, нямам насрочена среща с него. Това заяви образователният министър Тодор Танев. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика